Dugi aplauz za šest orkestara

Aleksandra Rajković
Dugi aplauz za šest orkestara

Banjaluka - Međunarodni festival "Veče uz tamburu", koji je održan u Banjaluci, okupio je šest evropskih orkestara koji su publici priredili nezaboravno muzičko putovanje.

Manifestacija je održana 12. put, a otvorena je nastupom Gradskog tamburaškog orkestra iz Banjaluke pod dirigentskom palicom Jelene Jovanić.

Banjalučki tamburaši su za ovu priliku pripremili poseban program, a uz orkestar su nastupili solisti Aleksandra Radović, Anja Milutinović i Marko Cvijić i glumac Ivan Perković.

- Prezadovoljni smo atmosferom koja je vladala na festivalu gdje je šest orkestara pokazalo šta je vrhunski tamburaški zvuk. Posebno osvježenje priredio je Evropski omladinski tamburaški orkestar koji je zatvorio festival. Publika ga je nekoliko puta vraćala na scenu - rekao je predsjednik Organizacionog odbora festivala Spomenko Guzijan, koji je i umjetnički rukovodilac banjalučkog Gradskog tamburaškog orkestra.

Orkestri su nastupili na dvije festivalske večeri u Narodnom pozorištu Republike Srpske. Riječ je o muzičkim ansamblima koji su postigli značajne rezultate u protekloj sezoni.

Osim domaćina, prve festivalske večeri nastupio je tamburaški orkestar "Vila" iz Novog Sada, sa dirigentom Julijanom Jovanović, kao i Brodski tamburaški orkestar iz Slavonskog Broda, kojim diriguje Damir Butković. Drugo festivalsko veče otvorio je nastup Vipavskih tamburaša iz Slovenije, kojim diriguje Neža Žgur. Ljubiteljima tambure predstavio se i Tamburaški orkestar "Njels" iz Austrije, pod umjetničkim rukovodstvom Ivana Matanova.

Publika je sa najvećim aplauzom ispratila nastup Evropskog omladinskog tamburaškog orkestra, kojim diriguju eminentna imena iz svijeta tambure, Slavko Franjo Batorek iz Osijeka, Tomislav Galić iz Požege, Stipan Jaramazović iz Subotice i Jovan Travica iz Novog Sada.

Učesnici festivala imali su juče prijem u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Pokrovitelji festivala su grad Banjaluka i Ministarstvo prosvjete i kulture Republike Srpske.

Dobri rezultati

- Iako festival nije takmičarskog karaktera, jedan od uslova za učešće orkestara je da su tokom prošle koncertne sezone ostvarili dobre rezultate na međunarodnim festivalima - kaže Spomenko Guzijan.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana