Drugi život ključne ploče srpskih “Iraca”

Branislav Predojević
Drugi život ključne ploče srpskih “Iraca”

BEOGRAD - Potpuno remasterizovan album “One, Two ... Five!” grupe “Ortodoks Kelts” objavljen je na zelenom vinilu u izdanju “Maskoma”.

Peti album u karijeri “One, Two ... Five!” postao je  prava prekretnica u stvaralaštvu najpoznatije grupe srpskih “Iraca”, a ovo mu je prvo vinilno izdanje. Originalno objavljen 2007. godine, on je po riječima frontmena Ace Seltika (Aleksandar Petrović), sticajem različitih okolnosti u velikoj mjeri odredio budućnost, ali i vjerno dokumentovao prvih 15 godina grupe.

- To je većinski autorski album, sa samo dvije obrade, od kojih čak samo jedna iz kategorije “tradicionalna”, je konačno pokazao zrelost svih koji su u ovo ostvarenje bili uključeni - rekao je Petrović.

Tekstualno, ovo je najličniji album na kome se Aca Seltik uhvatio u koštac sa najdubljim osjećanjima i najosjetljivijim temama u dotadašnjoj karijeri. Numere “What's Goin' On?” posvećena supruzi i “Your Song” posvećena sinu predstavljaju potpunu novinu u opusu benda, a izuzetno emotivnih momenata ne manjka ni u “Pain Gor Sale”.  Album donosi i još jedan izuzetan autorski pečat Dejana Grujića, koji je napisao većinu muzičkog sadržaja ovog albuma, dok je ranije veći dio muzike radila violinistkinja Ana Đokić, koja je napustila bend nakon ovog albuma. 

Koautorski tekstualni tandem Aca Seltik i Dejan Grujić iznjedrio je buduće nezaobilazne koncertne favorite “Queen of The Day” i “Two Faces”, od kojih je ova druga bila i singl sa ovog albuma, kao i “The Sparroe Song” koja otvara album. Tekstualni doprinos su koautorski dali i Dragana Ponjavić u pjesmama “Native Ground” i “Freerom Cry”, odnosno, Nenad Lazarević u pjesmi “Can't Say Another Prayer”. Što se obrada tiče, tu je “Sarah” grupe “Tin Lizi”, okrenuta u drugom ključu, koja je od balade postala apsolutni hit za finale svake set liste, a koju je i lično pohvalio Geri Mur. Pjesma “Fields Of Athendy”, jedna je od najpopularnijih pobunjeničkih pjesama i stadionski favorit Seltikovih navijača, u verziji “Ortodoks Keltsa” dobila je kompliment publike u Dablinu koja ju je nazvala nazvala najboljom ikada snimljenom obradom. Kao i prethodni album benda “A Moment Like the longest day” i ovaj album producirao je muzičar i producent Nikola Vranjković.

Karijera

Bend “Ortodoks Kelts” je seltik rok bend iz Srbije, osnovan 1992. kao prvi bend u Istočnoj Evropi, tokom posljednjih 20 godina koji popularizuju irsku muziku i kulturu. Pozitivna atmosfera i zagarantovano odlični koncertni nastupi postupno su doveli njihovu vjernu publiku do stvaranja vojske obožavatelja koja ih prati gdje god da sviraju. Iza sebe imaju nekoliko turneja i brojnih koncerata širom Evrope.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana