Drugi “Refresh” festival u Kotoru

Dejan Tamindžija
Drugi “Refresh” festival u Kotoru

Groznica zvana ljetni muzički festivali zahvatila je Crnogorsko primorje. Poslije samo nekoliko dana od spektakularnog “Live music festa” održanog u Budvi, još jedan grad je priredio zabavu.

Riječ je o  “Refresh” festivalu, koji je od 7. do 10. avgusta održan u Kotoru.

Akcenat je stavljen na elektronsku muziku i hip-hop zvuk, ali ni duh Mediterana i romantična atmosfera nisu izostavljeni.

Mjesto događaja je bila najsavremenija diskoteka u ovom dijelu svijeta, “Maximus”, i u okviru ovog kompleksa su postavljena tri stejdža za potrebe “Refresha 2008”.

Za četiri dana “Refresh” je posjetilo oko 15 hiljada ljudi, čime je uveliko nadmašen prošlogodišnji festival.

Spisak izvođača je takođe bio respektabilan.  Na “Minimax” DJ stejdžu nastupili su neki od najvećih majstora di-džejinga u svijetu.

Tako su prvog dana prisutne zabavljali Sandi Rivera i Nik Fanćiuli, drugog dana Heman Kataneo, trećeg legendarni Dejv Klark, a festival su zatvorili Šaram sa “Deep dish”.

“Citadela” stejdž bio je predviđen isključivo za domaću publiku, a najveći broj posjetilaca na ovoj bini bili su turisti iz svih dijelova bivše Jugoslavije koji su u Boki na ljetovanju.

Nastupile su i Beograđanke “E-play”, te zvijezde “Van Gog”, koji su publiku doveli do delirijuma i još jednom pokazali da postaju koncertna atrakcija broj jedan, kada su domaći izvođači u pitanju.

Za sve romantične duše druge večeri je nastupio Masimo Savić. Pored numera iz višedecenijske karijere, on je  najavio i novi, autorski album, sa kojeg je izveo najavni singl “Indija”.

Sljedeće večeri “ludnica” se nastavila jer je duh Guče stigao i do primorja. Marko Marković i njegov  orkestar nastupom su  doveli atmosferu do usijanja, a uz zvuke trube se plesalo do kasno u noć.

Slična atmosfera se nastavila i četvrtog dana, kada je sve prisutne zabavljala grupa “Cubismo” koja, gdje god da svira, ljude jednostavno natjera na ples.

Treći, “hip-hop” stejdž je bio najzanimljiviji jer su na njemu nastupili Marčelo, Ajs Nigrutin, Skaj Vikler i Edo Maajka.

Kvalitet ovih “slobodnih umjetnika” nije potrebno komentarisati, jer iz dana u dan pokazuju da se rok kultura vraća na velika vrata kroz - rep!

Redale su se rime, slagali bitovi, a publika je sjajno reagovala na nastupe Skaj Viklera i Ajs Nigrutina, koji su napravili pravi “haos” u Kotoru.

Drugi “Refresh” festival je završen, a organizatori su najavili da će sljedeće godine čitava manifestacija poprimiti još ozbiljniji karakter, jer je u planu da se dovede mnogo više stranih izvođača.

Sin zamijenio oca

Zbog obaveza na 48. dragačevskom saboru trubača u Guči, Boban Marković nije mogao da nastupi na “Refreshh” festivalu. Međutim, to nije spriječilo njegovog sina i nasljednika po trubi da sa orkestrom napravi pravo “ludilo” u Kotoru.

Mladi virtuoz, praćen desetinom trubača, odsvirao je bravure koje je publika glasno pozdravljala, uz dva bisa, među kojima je bila i tema iz serije “Otpisani”. Oduševljen reakcijama, Marko je publiku pozivao da pjevaju hitove poput “Mesečine”.

Klark najveća zvijezda

Publika je najviše bila zainteresovana za nastupe svjetskih DJ zvijezda u centralnoj prostoriji diskoteke “Maximuss”.

Tako su izvođenje Dejva Klarka, britanskog “tehno barona”, kako ga često nazivaju, publika i mediji proglasili najboljim nastupom festivala. Klark, koji važi za ozbiljnu i pomalo rezervisanu osobu, poslije sjajnog nastupa, izašao je ispred bine i pozdravljao se sa oduševljenim fanovima.

 Brojna iznenađenja

Zanimljiva su bila brojna iznenađenja na hip-hop bini. Tako je  sa Marčelom nastupala Ivana iz grupe “Negativ”, a Timbe, treći član sastava “Bad Copdž”, nastupao je i sa Viklerom i sa Nigrutinom. Glumac Sergej Trifunović pridružio se Skaj Vikleru i sa njim izveo nekoliko numera kao najavu njihove saradnje, a Skaj Vikler je gostovao kod Ede Maajke posljednje večeri.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana