Dragi i Žika Jelić, članovi YU grupe: Cijeli život posvećen rokenrolu

Snežana Tasić
Dragi i Žika Jelić, članovi YU grupe: Cijeli život posvećen rokenrolu

Rokenrol je izuzetno živ. Rokenrol scena u Srbiji je jako razvijena, jako veliki broj grupa po svim većim mestima Srbije radi i deluje, sami se probijaju i pokušavaju da se izbore za svoja mesta koja zaslužuju i koja će sigurno imati u budućnosti, kaže Žika Jelić, jedan od osnivača legendarne YU grupe koja je nedavno tradicionalno otvorila sezonu koncerata u prijedorskom "Lajf klubu".

On i Dragi Jelić za "Glas Srpske" govore o rok sceni i o svom višedecenijskom trajanju na njoj.
* GLAS: Koliko često nastupate?
ŽIKA JELIĆ: Letnja sezona je vreme kada imamo najviše nastupa, a osim što leto provodimo radno, svirajući, planiramo nešto od nastupa i povodom 40 godina postojanja YU grupe, a to je 29. novembra, a sledeća godina će biti cela u tom znaku, što znači niz koncerata kojima bismo obeležili taj jubilej. I ne samo koncerata, biće to i neka nova izdanja ili stara ponovljena, kada je muzika YU grupe u pitanju. Znači, sve ploče prebaciti na CD.
* GLAS: Zašto ste 29. novembar, nekada Dan Republike, izabrali za rođendan grupe, koji svake godine proslavljate koncertom u beogradskom Domu sindikata?
DRAGI JELIĆ: To je dan kada je grupa dobila svoje ime, iako pre 40 godina, to je bila čista slučajnost, nismo bili vođeni nikakvom revolucijom. Svirajući u zemunskoj diskoteci "Sinagoga" dobili smo to ime, kao novo jugo-rok čudo i već tada imali kompozicije koje su bile u nekom folk maniru, pa je to bio putokaz kumu, s obzirom na to da je to bio nagoveštaj da ćemo svirati i gajiti neku kompromisnu varijantu između rokenrola, folka i ne znam ni ja šta već. Koristili smo te neke folk motive na rokenrol način i tako smo dobili to ime.
* GLAS: Iako je YU grupa prva ponudila rok zvuk karakterističan za ovo podneblje, sa etno-prizvukom, kažete da je to bilo slučajno?
DRAGI JELIĆ: Nama se pripisuje da smo začetnici etno-zvuka u rok muzici, i to se jeste desilo, ali slučajno u određenom trenutku i dogodilo se da je bilo uspešno. Niko nije imun na taj zvuk, pogotovo zvuk prave narodne pesme. Sve je bilo slučajno i naših 40 godina je došlo, u stvari, slučajno. Bilo je situacija kada smo razmišljali i da prekinemo, raznoraznim nezgodama koje smo imali, ali, eto, izborili smo se i opstali.
* GLAS: Da li vam imponuje što na koncerte YU grupe dolaze predstavnici tri, pa možda i četiri različite generacije?
DRAGI JELIĆ: Mladi se još uvek obraduju kada im u ruke dođe prava ploča, kada mogu da čuju kako se nekad svirao rok i to su pravi biseri njihove muzičke kolekcije.
ŽIKA JELIĆ: Često čujemo takve priče, da su upućeni od strane roditelja, verovatno oni smatraju da je to muzika koju treba da poslušaju. Ne mislim da je to samo muzika YU grupe iz tog vremena, već uopšte celokupne rok scene 70-ih i 80-ih godina. Vidimo da omladina to rado prihvata i na mnogim koncertima nam to pokazuju, pevajući u ritmu naše muzike koja im je očigledno poznata.
* GLAS: Da li smatrate da je ključ vašeg dugogodišnjeg trajanja iskren odnos prema publici?
ŽIKA JELIĆ: Dragi i ja smo celi svoj život posvetili rokenrolu i počeli smo da sviramo iz ljubavi prema tom pravcu, koji se pojavio 50-ih godina. Početkom 60-ih godina mi smo ga oberučke prihvatili i nismo računali da će to sve baš toliko trajati i da će sve ispasti baš ovako. Očigledno da je to taj iskren odnos prema poslu kojim se čovek bavi, u ovom slučaju je to muzika, ne razmišljajući o tome da li će se to isplatiti i koliko će to novca doneti, kao što većina počinju neke poslove pa ulažu i u samu muziku. Onda kada vide da je to jako teško, oni to brzo napuštaju i to je dobro, jer se na taj način filtrira ta rok scena i svi oni koji dušom i srcem rade taj posao opstaju, a ta se materijalna strana kad-tad vrati.
DRAGI JELIĆ: Mi dovoljno nastupamo, kada bismo svirali turneju po 200-300 dana godišnje, možda bi nam se smučilo. Sve što radimo, radimo umereno i tako da se to nama dopadne, a verovatno to prepozna i publika, i tako su zaživele neke kompozicije za koje mi uopšte nismo računali da će toliko dugo živeti.
* GLAS: Rado dođete u Prijedor
DRAGI JELIĆ: Mi smo ovde u gostima, a kao da smo kod kuće. Neverovatno je kako smo se zbližili sa ljudima koji žele da, osim drugih pravaca, ovaj grad neguje i rok publiku. Imate nekoliko generacija koje imaju priliku da čuju rok koncert uživo i da neguju svoju ljubav prema rokenrolu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana