Dokumentarni film “Stonsi i Brajan Džons” stiže 7. novembra

Branislav Predojević
Dokumentarni film “Stonsi i Brajan Džons” stiže 7. novembra

LONDON - Film “Stonsi i Brajan Džons”, najnoviji dokumentarac čuvenog režisera Nika Bromfilda, premijerno dolazi u bioskope 7. novembra, a na digitalne platforme stiže 17. novembra.

Ostvarenje kontroverznog režisera poznatog po dokumentarcima “Kurt i Kortni”, “Bigi i Tupak”, “Leonard i Marijan” i još mnogim drugima istražuje život osnivača “Rolingstonsa” Brajana Džonsa, njegovo rivalstvo sa Mikom Džegerom i Kitom Ričardsom, njegovo izbacivanje iz benda i preranu smrt 1969. godine u dobu od 27 godina.

Bromfild kaže da njegov film donosi gomilu nepoznatog materijala i eksluzivne intervjue sa brojim Džonsovim savremenicima.

- Film sadrži intervjue sa svim glavnim igračima tog vremena i neviđene arhivske snimke. “Stonsi i Brajan Džons” istražuje Džonsov kreativni muzički genij, ključ uspjeha benda i otkriva kako je osnivač onoga što je postalo najveći rokenrol bend na svijetu ostavljen u sjenci istorije - kazao je Bromfild.

Multitalentovani instrumentalista, koji je svirao uz gitaru još desetak instrumenta, osnovao je “Rolingstonse” kao bluz bend 1962. godine, ali su menadžer Endrju Lug Oldam, Džeger i Ričards počeli gurati bend u drugom smjeru uz naglasak na autorskom materijalu. To je Džonsa dovelo do toga da bude gotovo sekundarni član benda koji je osnovao, što je uz ozbiljne probleme sa zloupotrebom narkotika i alkohola te pritiskom zakona dovelo do njegovog uklanjanja iz benda 1969. godine. Umro je manje od mjesec dana kasnije, pod misterioznim okolnostima utopivši se u bazenu, postavši vrlo brzo jedan od mitskih simbola šezdesetih i jedan od prvih članova zloglasnog “Kluba 27”, prerano preminulih rok zvijezda. Novi film detaljno prolazi kroz sedam godina između formiranja benda i Džonsove prerane smrti prateći njegov put od nepoznatog muzičara preko rok božanstva i seks simbola do tragično preminulog otpadnika.

U međuvremenu novi album “Rolingstonsa” pod imenom “Hacken Diamonds” izlazi 20. oktobra i na njemu se pojavljuju Pol Mekartni, Ledi Gaga i Stivi Vonder, što će svakako dodatno skrenuti pažnju na ovaj dokumentarac.

Autor

Reditelj Nik Bromfild upoznao je Džonsa u vozu, kada je imao 14 godina u vrijeme kada su “Stonsi” i sam Džons bili na vrhuncu karijere.

Šest godina nakon susreta Džons će biti mrtav, a po režiserovim riječima taj slučajni susret i nasljeđe benda odredili su ga za čitav život.

“Stonsi” su imali veliki uticaj u mojim godinama formiranja, Brajan i Mik su bili heroji dana, njihova pobuna i kršenje pravila bili su nam velika inspiracija. Snimanje ovog filma bila mi je prilika da pogledam vrijeme mog odrastanja do Brajanove smrti, najmračnijeg trenutka u istoriji “Stonsa”, kada su se stvari zauvijek promijenile - rekao je Bromfild.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana