Dokumentarac o Nikiju Hopkinsu: Život i djelo rok genija iz sjenke

Branislav Predojević
Dokumentarac o Nikiju Hopkinsu: Život i djelo rok genija iz sjenke

LONDON - Legendarni klavijaturista, pijanista i najvažniji tajni čovjek rok istorije Niki Hopkins tema je dokumentarca koji izlazi u novembru po nazivom “Session Man: Nicky Hopkins”.

Film u režiji Majk Trina osvrće se na život i karijeru pokojnog klavijaturiste, koji se kao muzičar pojavio na više od 250 albuma.

Film uključuje obilje arhivskog materijala i brojne intervjue sa Piterom Fremptonom, Mikom Džegerom, Kitom Ričardsom, Pitom Tauzendom i brojnim drugim muzičarima s kojima je Hopkins svirao tokom života. Režiser Mike Trin kaže da je ono što je počelo kao mala klica ideje za film, brzo postalo djelo životne strasti.

- Filmu je trebalo od početne ideje nešto više od pet godina da dostigne ovu tačku. Takva je bila privlačnost priče o Nikiju Hopkinsu, čovjeku koji je bio virtuozni pijanista i koji je živio sa iscrpljujućom hroničnom bolešću, ali ostaće upamćen kao tip koji je svirao sa nekim od najvećih rokenrol bendova i solo izvođača u istoriji - rekao je Trin.

Tokom 30-godišnje karijere bogatstvo harmonija i melodijska vještina, koje je Hopkins unosio u svako snimanje, doveli su do toga da je svirao sa skoro svim ključnim imenima rok muzike. Njegovi prepoznatljivi klavirski rifovi i muzički motivi mogu se naći na nekim od najpoznatijih pjesama u rok istoriji.

Zbog zdravstvenih problema Hopkins nije mogao mnogo da ide na turneje pa je većinu svoje karijere proveo kao studijski sešn pijanista i orguljaš. Nakon rada sa britanskim pionirom bluza Sirilom Dejvisom Hopkins je svirao na debi albumu benda “Hu” iz 1965. godine “My Generation” i otprilike u isto vrijeme radio sa “Kinksima”. U naredne tri decenije svirao je na mnogim od najboljih rok ploča, uključujući svirke sa “Bitlsima”, a nakon njihovog raspada na solo albumima sva četiri člana. Tokom godina svirao je sa bendovima “Džeferson ejroplejn” (čak je nastupao i na bini s njima u Vudstoku) i “Bedfinger” i umjetnicima poput Džoa Kokera, Donovana, Harija Nilsona, sa Karlom Sajmonom, Ket Stivens i desetinama drugih umjetnika.

Hopkins je umro u dobu od 50 godina 1994. godine od komplikacija uzrokovanih Kronovom bolešću, a dokumentarni film o njegovom životu i karijeri stiže 5. novembra kao digitalno izdanje za striming, a potom slijedi i DVD izdanje.

Stonsi

Vrsni virtuoz tokom karijere ostavio je ogroman trag i u muzici “Rolingstonsa”, svirajući sa njima skoro dvije decenije, a članovi grupe takođe učestvuju u filmu kao vrlo važan segment.

Gitarista Kit Ričards se prisjeća kako je dugogodišnji klavijaturista benda Jan Stjuart preporučio Hopkinsa bendu. Hopkins je tako započeo saradnju sa “Stonsima” 1967, koja je trajala od albuma “Their Satanic Majesties Reljuest” do “Tattoo You” iz 1981. godine, pojavljujući se na skoro svim njihovim albumima tokom tog perioda.

- U tom periodu smo smišljali pesme koje su bile apsolutno iznad Stjuovog nivoa sviračke sposobnosti, čega je on bio svjestan pa nam je rekao: “Jedini tip koji ovo može odsvirati je Niki Hopkins” - kaže Ričards.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana