Dobre vibracije u Sankt Peterburgu

Dejan Vujanić
Dobre vibracije u Sankt Peterburgu

Sankt Peterburg voli "Zabranjeno pušenje", a "Pušenje" voli Sankt Peterburg. Emir Kusturica i "The No Smoking Orchestra" održali su u utorak osmi koncert u ovom ruskom gradu u samo jednoj godini.

Koncertna dvorana "Oktjabrski" bila je ispunjena do posljednjeg mjesta, atmosfera je dovedena do usijanja, a Dr Nele Karajlić, koji je u jednom momentu nosio i majicu banjolučkog Fudbalskog kluba "Rekreativo", uspostavio je sjajan kontakt sa publikom, koja je sve vrijeme koncerta igrala, pa i na bini.

Koncert u Sankt Peterburgu uslijedio je poslije uspješnog gostovanja u glavnom gradu Jermenije, Jerevanu.

Emir Kusturica i "The No Smoking Orchestra" u Jerevan su došli na poziv Hačatura Almazijana, poznatog violiniste, čiji je ansambl "Almazian`s Obsession" nastupao i u Srbiji. Po dolasku u Jerevan, Emira Kusturicu dočekao je premijer Jermenije Tigran Sargsjan. Reditelj je posjetio muzej svog kolege Parađanova, a sljedećeg dana, uz pratnju ministarke kulture Jermenije Hasmik Pogosjan, obišao je i Muzej genocida i tom prilikom zasadio drvo mira.

"The No Smoking Orchestra" održali su koncert u Nacionalnom teatru u Jerevanu, 5. marta, a sljedećeg dana Kusturicu i Almaziana primio je predsjednik Jermenije Serž Sargsjan. Poslije tog susreta u patrijaršiji su se sastali Kusturica i patrijarh cijele Jermenije Karekin Drugi, koji je srpskom reditelju uručio plaketu crkve Svete majke. Emir Kusturica je zajedno sa bendom položio cvijeće na mjesto gdje je 1988. godine poginulo sedam srpskih pilota, koji su stradali dovozeći humanitarnu pomoć jermenskom narodu poslije katastrofalnog zemljotresa. Boravak u Jerevanu članovi benda iskoristili su i da vide postrojenja fabrike "Ararar", gdje se pravi čuveni konjak.

Drvo prijateljstva

- U Jermeniji sam posjetio Muzej genocida. Tamo sam posadio drvo prijateljstva, kao simbol veza između naša dva naroda. Sa ovim malim, bratskim narodom dijelimo strašnu patnju koju su nam drugi nanijeli, ali smo jednako izdržljivi i uporni. Oni, kao i mi, čuvaju svoje stare crkve iz vremena kada su primali hrišćanstvo, to je utisak koji se ne može zaboraviti - rekao je Emir Kusturica. 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana