Muzika uprkos svemu: Manifestacija "Dani Vlade Miloševića" počela u Banjaluci

GS
Foto: Srna

BANjALUKA - U čast velikom banjalučkom i regionalnom kompozitoru Vladi Miloševiću studenti i profesori Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci zajedno sa Muzikološkim društvom Republike Srpske juče su otvorili tradicionalnu manifestaciju "Dani Vlade S. Miloševića".

U znak sjećanja na neponovljivog stvaraoca pijanista Dejan Janković na klaviru je izveo "Baladu" Vlade Miloševića, a najboljim studentima studijskog programa muzičke umjetnosti uručene su nagrade.

- Važno je da održimo kontinuitet u nastupu naših umjetnika, odnosno profesora studijskog programa muzičke umjetnosti jer znamo u kakvoj se situaciji sada nalazimo, ali i kontinuitet u naučnom i istraživačkom radu - navela je v.d. dekana Akademije umjetnosti Dragana Purković Macan.

Profesorica na Akademiji umjetnosti Sandra Dodik naglasila je da su, uprkos otežanim okolnostima za održavanje obimnijih skupova, na Akademiji nastojali da ih uvijek vodi nit da će Vlado Milošević biti u fokusu manifestacije.

- Osim koncerata, planiran je i ciklus predavanja i radionica koje će biti posvećene našem velikom kompozitoru, pod nazivom "Retrospekcije i refleksije" - objasnila je Dodikova.

Pomoćnica ministra prosvjete i kulture Republike Srpske Tanja Đaković na otvaranju je izrazila zadovoljstvo što je ova manifestacija održana uprkos svemu.

- Na ovaj način odajemo počast i baštinimo djela našeg velikana. Studenti i profesori Akademije umjetnosti, ali i Muzikološko društvo Srpske svake godine ukazuju na ono što je Milošević uradio i čime je zadužio Srpsku i pokazuju zahvalnost za ono što je ostavio - rekla je Đakovićeva.

Prema njenim riječima, ova manifestacija se od drugih razlikuje pratećim programom koji pruža mogućnost studentima i zainteresovanim građanima da više nauče iz oblasti muzičke umjetnosti, tradicije, etnomuzikologije i teorije muzike.

Manifestacija će trajati do četvrtka, a danas će u kamernoj sali Akademije umjetnosti u 12 časova Saša Pavlović održati promociju notnih izdanja Vlade Miloševića i predstaviti "Hilandar" - simfonijsku poemu, te "Sabrana duhovna dela" velikog kompozitora.

Na programu je i tradicija na (s)ceni: Vlado Milošević - retrospektive i refleksije.

Dragica Panić Kašanski će održati predavanje "Tragom terenskog istraživačkog rada Vlade Miloševića", a Sanja Pupac "Muzej Republike Srpske u ulozi čuvara i promotora etnomuzikološkog rada Vlade Miloševića".

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana