Disko i rok na džamirokvaj način

Nikola Lugić
Disko i rok na džamirokvaj način

Novi studijski album britanskog džez fank i esid džez benda "Džamirokvaj" pod nazivom "Rock dust light star" u prodaji će se naći 1. novembra, a istog dana izaći će i prvi singl sa novog albuma, "Blue skies". Na albumu će se naći 12 novih pjesama, a specijalno izdanje za japansko tržište imaće jednu pjesmu više.

Frontmen popularne grupe Džej Kej gostovao je u Londonu na Bi-Bi-Si radiju, te govorio o novom albumu, devetom zaredom, i predstojećoj svjetskoj turneji na kojoj planiraju promovisati pjesme sa albuma.

- Imali smo 19 pjesama "u torbi" i bilo je veoma teško izabrati 12 numera koje će se naći na novom albumu. Za pojedine pjesme ideje smo crpili od bendova poput "Rolingstonsa", Dejvida Bouvija i "Roksi mjuzika" - rekao je Džej.

Dodao je da će album biti "manje disko, više rok" ali "na samo njemu svojstven način".

- Moram napomenuti da nismo napustili pank. Naziv jedne pjesme je "Nikada nećemo biti drugačiji". Naši fanovi će se u to moći uvjeriti na predstojećoj svjetskoj turneji, koju planiramo početkom iduće godine. Već sada mogu reći da će prvi koncert biti u Velikoj Britaniji - istakao je Džej.

Poslije izdavanja osmog albuma "Dinamit" 2005. godine Džej je rekao da mu je dosta muzike, te da više neće snimati nove albume. Na sreću mnogobrojnih fanova, nije se šalio kada je prije nekoliko mjeseci izjavio da će poslije pet godina pauze ipak izdati novi album.

- Kada sam to rekao, bio sam slomljen. Sve mi je izgledalo nekako sterilno. Sada mi je "kliknulo" i ponovo je sve u redu - nagovijestio je ranije Džej mogućnost pojavljivanja novog albuma.

"Džamirokvaj" je fank disko bend, koji je veoma popularan u cijelom svijetu. Vođa i pjevač benda je Džejson Džej Kej. Ime benda je nastalo kombinacijom imena indijanskog plemena Irokezi i muzičkog termina džem. Ostatak grupe čine gitarista Rob Haris, Sola Akinkbolam koji svira udaraljke, bubnjar Derek Makenzi, klavijaturista Met Džonson i basista Pol Tarner. Vođa benda Džejson Kej glavni je pjevač i pisac pjesama, a rođen je 30. decembra 1969. godine u Stratfordu. Njegova majka Karen je bila džez pjevačica koja je pjevala u noćnim klubovima i tokom sedamdesetih imala svoju TV emisiju. Džejson je sa 15 godina napustio kuću, postao beskućnik i imao problema sa zakonom. Poslije ružnog iskustva koje ga je skoro koštalo života, kada je bio napadnut i izboden, te poslije hapšenja za prestup koji on nije počinio, odlučio je da se vrati kući i da počne da se bavi muzikom. Njegov demo snimak pjesme "When You Gonna Learn?" privukao je pažnju izdavačke kuće "Acid Jazz label" koja je izdala istoimeni singl 1992. godine. Singl je postigao zapaženi uspjeh, te su on i njegov tadašnji bend potpisali ugovor sa "Sonijem". Njihov prvi album "Emergency on Planet Earth" izlazi 1993. godine. Pjesma sa ovog albuma koja nosi isti naziv kao i album postala je hit na mnogim top-listama u Velikoj Britaniji. Slijede albumi "The Return of the Space Cowboy" iz 1994. godine i "Travelling without Moving", koji je nastao 1996. godine. Iz posljednjeg albuma proizišao je veliki hit "Virtual Insanity", koji je nagrađen i koji je doprinio da album dobije platinumski status. U to vrijeme basista Stjuart Zander napušta bend i na njegovo mjesto dolazi Nik Fajf. Album "Synkonized" izašao je 1999. godine i postigao veliki komercijalni uspeh. Poslije njega slijede albumi "A Funk Odyssey" i "Dynamite". Osim ovih albuma, bend je izdao i album sa snimcima uživo "Live In Verona", kao i nekoliko singlova i kompilacija.

Čovjek bizon

Čovjek bizon je ime siluete koja se nalazi na većini kavera albuma benda "Džamirokvaj". Kreiran je 1992. godine prije objavljivanja singla "When you gonna learn". Prvi ga je kao svoj autoportret skicirao frontmen benda Džejson Kej. Znak je korišćen na skoro svim komercijalnim i na nekoliko nekomercijalnih izdanja benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana