Dilan prvi roker akademik! FOTO

Agencije
Dilan prvi roker akademik! FOTO

Vašington - Jedan od najuticajnijih kantautora 20. vijeka Bob Dilan postao je prva rok zvijezda koja je ušla u elitnu, stogodišnju Američku akademiju umjetnosti i književnosti, prenose agencije.

Direktor Akademije Virdžinija Dadžani kaže da akademici nisu mogli da odluče da li da 71-godišnjeg Dilana prime zbog tekstova pjesama ili zbog muzike, te su se dogovorili da mu daju titulu počasnog člana Akademije što su već Meril Strip, Vudi Alen i Martin Skorseze, režiser dokumentarnog film o Dilanu.

- Upravni odbor je imao u vidu raznovrsnost njegovog rada i priznaje njegov simboličan značaj u američkoj kulturi - rekla je Dadžani naglasivši da je riječ o višestruko nadarenom umjetniku čiji se rad temeljno prostire u nekoliko disciplina i prkosi kategorizaciji.

Šabtai Zisl ben Avraham, što je pravo, hebrejsko ime čuvenog kantautora Roberta Alena Zimermana čiji je pseudonim Bob Dilan, prihvatio je status počasnog člana Akademije.

Očekuje se da novi akademik u maju dođe na ceremoniju proglašenja, a možda već tokom aprila i na večeru koju priređuje Akademija.

Međutim, zvanične potvrde o tome nema jer Dilan obično s proljeća ide na turneje i već je zauzet tokom većeg dijela aprila nastupima na istoku i srednjem zapadu SAD.

U ponedjeljak je Akademija objavila da je počasno članstvo dodijelila španskom arhitekti Rafaelu Moneu, južnoafričkom piscu Dejmonu Galgatu i belgijskom umjetniku Liku Tijmansu.

Osnovno članstvo u Akademiji imaju književnik Vard Džast, poznat po pričama čija se radnja događa u Vašingtonu, uticajni umjetnik, minimalista Ričard Tatl i slikar i grafičar Teri Vinters.

Ne računajući počasne članove, Akademija ima 250 članova - umjetnika, muzičara i pisaca.

Novi se primaju na mjesta upražnjena smrću nekog člana, uz glasanje.

Članovi nemaju nikakva zaduženja, ali neki vrijedno rade u Akademiji koja dijeli nagrade do 200.000 dolara.

Osnovana 1898. godine, sa sjedištem na gornjem Menhetnu, Akademija je nekada imala cilj da se udalji što više od ljudi kakav je Dilan, izbjegavajući ih sve - od džez umjetnika do modernističkih pjesnika.

Čak i sada, ogromna većina njenih članova - muzičara su klasičari, a izuzeci su Stiven Sondhajm i Ornet Kolman.

Dadžani i drugi zvaničnici kažu da Akademija nerado glasa o rok muzičarima, jer njima priznanje odaje posebna, njihova organizacija - Rokenrol kuća slavnih.

Dilan je bio prvi rok-izvođač nominovan za nagradu Nacionalnog kružoka književnih kritičara, za knjigu memoara Chronicles: Volume One, i prvi koji je dobio Pulicerovu nagradu, mada počasnu, 2008. godine.

Decenijama ga pominju kao kandidata za Nobelovu nagradu.

Čuveni kantautor je imao ljubitelje, čak i prijatelje u Akademiji, među njima i pokojnog pjesnika Alena Ginzberga.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana