Dejvid Geta miksa novi božiji glas

Nikola Lugić
Dejvid Geta miksa novi božiji glas

Irski rok bend "U2" priprema novi album, a Bono Voks je "unajmio" Dejvida Getu za producenta nekoliko pjesama. Francuski producent i di-džej otkrio je da mu je vođa grupe "U2" predložio da bude producent nekoliko pjesama, koje će se naći na idućem albumu popularnih rokera.

- Bio sam zaista uzbuđen i počastvovan! Sve više sam otvoren za različite muzičke žanrove. Elektronska
muzika je očigledno za mene i dalje na prvom mjestu, ali ja volim muziku uopšte. Ako je dobra, nije važno kojeg je žanra - rekao je Geta, koji je sarađivao i sa Madonom, Rijanom, Kajli Minog, Dženifer Lopez, Lil Vejnom...

Bono je u oktobru prošle godine rekao da "U2" aktivno istražuje zvuk pogodan za noćne klubove i da će angažovati najpoznatije producente za novi album kao što su Danger Mouse, Will.I.Am i RedOne, koji je lansirao Ledi Gagu.

- Remiksi "U2" iz devedesetih su pravo blago. Zato smo željeli da snimimo album klupskog zvuka. Imamo masu pjesama koje će se dobro uklopiti - izjavio je Bono.

Dejvid Geta je trenutno jedan od najpopularnijih producenata i disko džokeja, a prošle godine je dobio "Gremija" za najbolji remiks, za pjesmu "When Love Takes Over", koju je snimio sa Keli Rouland.

Irska rok grupa "U2" samo je jedna od nekoliko kojima je tokom 35 godina postojanja uspjelo da ostvare podjednako komercijalan i kritički uspjeh. Svojim prepoznatljivim zvukom mijenjali su muzičku industriju, ne sluteći da će postati jedni od "najvećih". Za razliku od većine sastava koji su u fazi njihovog nastajanja predstavljali Irsku, bend "U2" je probio granice onog što navodno rok bend i rok muzika smije ili ne smije da učini. Na taj način doprinijeli su realizaciji mnogih političkih i kulturoloških zbivanja koja su u to vrijeme bila prisutna u Irskoj. Kako su sa vremenom ostvarivali svoj sve originalniji zvuk, prepun snažnih tekstova, izazivajućih socijalnih poruka, inspirisanih patnjama, kojima je Irska bila izložena, grupa "U2" je već na samom početku dobila skoro fanatični status od strane svojih obožavalaca širom svijeta. "U2" je prodao više od 160 miliona albuma, osvojili niz nagrada, časopis "Roling Stoun" ih je uvrstio na 22. mjesto liste 100 najvećih umjetnika svih vremena. Kroz čitavu svoju karijeru "U2" se uključivao u najrazličitije kampanje socijalne pravde i ljudskih prava: Amnesty International, One campaigne , Project RED, Greenpeace i Bonova DATA kampanja. Osvojili su 22 "Gremi" nagrade, najviše poslije Stivija Vondera.

Grupa je formirana u Dablinu u subotu, 25. septembra 1976. godine. Četrnaestogodišnji Lari Malen Junior objavio je na srednjoškolskoj oglasnoj tabli da traži muzičare za svoj bend. Ubrzo su imali prvu probu u Larijevoj kuhinji.

Grupu, tada poznatu kao "Bend Larija Malena", činili su Malen na bubnjevima, Adam Klejton na bas gitari, Pol Hjuson kao vokal, Dejv Evans na gitari, njegov brat Dik Evans i Malenovi drugovi Ajvan Makormik i Piter Martin na gitarama. Poslije nekoliko sedmica i Martin i Makormik izbačeni su iz grupe, jer su bili suviše mladi da bi svirali na ugovorenim nastupima po barovima. Kasnije su ime promijenili u "Fidbek". Iako su poznati kao irski bend, dva člana, Edž i Adam Klejton su Britanci po rođenju.

Hjuson je dobio nadimak Bono Voks, što znači "božiji glas", po nazivu reklamne kampanje kompanije koja je prodavala slušne aparate. Naime, jedan njegov drug je rekao da on pjeva toliko glasno da nagluvim neće trebati slušni aparati. "The Edge", što na engleskom znači ivica ili oštrica, je dobio nadimak od Bonoa, koji je smatrao da je ovaj uvijek "na ivici" zbog situacije u svijetu. Bono je takođe mislio da je "oštrica" najbolji opis Edžovog oblika glave.

Poslije 18 mjeseci proba promijenili su ime benda u "The Hype". Kada su 1978. godine nastupali na jednom festivalu primijetio ih je jedan od sudija Džeki Hajden. Osvojili su prvu nagradu i 500 funti, a Hajden im je dao na raspolaganje studio, da bi snimili svoj prvi demo.

Nisu bili zadovoljni imenom "The Hype". Neko je rekao: "Kako vam zvuči "U2"? To je ime podmornice i špijunskog aviona, a i dvoznačno, je jer može da znači "i ti ili i ja tebe". To se poklapa i sa njihovom filozofijom da i publika učestvuje u stvaranju muzike i da ste "i vi" dio muzike.

Četvoročlana grupa, već poznata u lokalnim okvirima, objavila je prvi singl "U2-3" u septembru 1979. godine. Pjesma je stigla na vrh irskih top-lista. U decembru te godine grupa je otputovala u London na prvi nastup van Irske koji, međutim, nije uspio da privuče pažnju engleske publike i kritike.

S obzirom na to koliko je hitova za 35 godina postojanja napravila grupa "U2", te koliko je trenutno popularan Dejvid Geta, ostaje samo da vidimo kakav će muzički spoj napraviti i čime će iznenaditi svjetsku muzičku scenu.

Dejvid Geta

Dejvid Geta rođen je i odrastao u Parizu. Oženjen je Keti Geta, sa kojom ima i dvoje djece. Ujedno je i brat italijanske glumice Natalije Geta i polubrat Bernarda Gete. U početku karijere, radeći kao di-džej u noćnim klubovima tokom osamdesetih i devedesetih godina prošlog vijeka, osnovao je producentsku kuću "Tum Productions" i objavio svoj debitantski album "Just a Little More Love " 2001. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana