Dejan Đorđević: Zvuci džeza uz kontrabas

Aleksandra Madžar
Dejan Đorđević: Zvuci džeza uz kontrabas

Kontrabas je instrument koji se uglavnom doživljava kao orkestarski. Međutim, on je i solo instrument.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" muzičar Dejan Đorđević, koji se mnogo puta predstavio domaćoj publici, a nedavno je održao uspješan solistički koncert na kontrabasu u Banskom dvoru kulturnom centru.

Đorđević, koji svoje iskustvo prenosi mladim talentima u Muzičkoj školi "Vlado Milošević" u Banjaluci, dodaje da je kontrabas prisutan u svim muzičkim žanrovima.

- Zvuci kontrabasa mogu se čuti u klasičnim notama, kao i u simfonijskim i kamernim orkestrima. Prisutan je i u popularnoj muzici, u folklornim i narodnim orkestrima, a nezamjenljiv je u džez muzici - kazao je on.

Đorđević je osnivač kamernog sastava "Libertango" sa kojim već godinama nastupa, član je Banjalučke filharmonije kao i Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti u Banjaluci.

- Pisana su solo djela za kontrabas jednako kao i za druge gudačke instrumente, što dokazuje i ovaj solistički koncert. Posebnost kontrabasa osjeća se u njegovom zvuku. Mislim da je svojim dubokim registrom i kvalitetom tona nezamjenljiv u svakoj muzici od klasicizma do današnjeg doba, od solističkog do orkestarskog sviranja - istakao je Đorđević.

Ne krije da je veoma zadovoljan reakcijama publike.

- Prezadovoljan sam koncertom. Nadam se da sam uspio da opravdam očekivanja zahtjevne banjalučke publike. Uz dva bisa sa dragim kolegama, vjerujem da sam u tome uspio - rekao je ovaj muzičar.

Repertoar kojim se predstavio obuhvatio je program koji je izabrao uz konsultacije i dogovor sa profesorom Slobodanom Gerićem. To je program za njegov završni ispit na Akademiji umjetnosti.

- Bila su zastupljena djela i kompozitori različitih stilskih epoha muzičkog stvaralaštva, od klasicizma, Karla Ditersdorfa i klasičnog koncerta za kontrabas, preko "Elegije" Đovanija Botesinija i romantizma, do djela savremenih kompozitora kao što je Nino Rota i njegovog koncertnog "Divertimenta" - kaže Đorđević.

Nastup je održao uz klavirsku pratnju Lane Savić, a kao gost na koncertu predstavio se Boris Dukić svirajući na klarinetu.

Džez

Đorđević sa velikom ljubavlju uživa i u džezu, za koji smatra da je uvijek bio prisutan na banjalučkoj muzičkoj sceni.

- Džez sigurno ne bi živio i preživio da nije imao svoje poklonike i svoju publiku. Danas, pojavom mladih muzičara, Banjaluka ima i svoju džez publiku. Pored nekvalitetne i komercijalne "muzike" kakva nas danas okružuje, ne iznenađuje činjenica da je sve više poklonika umjetnosti i pravih istinskih vrijednosti koje se vide i prepoznaju u džezu.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana