Debitantski album “Discipline kičme” dobija vinilno reizdanje: Revolucija izvedena bubnjem i basom

Branislav Predojević
Foto: Goranka Matić

BANjALUKA - Beogradski bend “Disciplina kičme”, jedan od najpoznatijih rok sastava ovih prostora, objavljuju vinilno reizdanje albuma prvenca “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno”, originalno objavljenog 1982. godine.

Prvi album “Discipline kičme” izašao je prije tačno 40 godina, lansirajući od samog starta autentičan i ogoljeni stil sa uticajima klasičnog roka Džimija Hendriksa, fanka, bluza, panka i polugrafitnih stihova, mijenjajući lice domaćeg rokenrola i postavljajući nove kreativne standarde. Sastav “Disciplinu kičme” nakon raspada grupe “Šarlo Akrobata”, osnovali su 1981. frontmen i basista Dušan Kojić Koja i bubnjar Nenad Krasavac Kele, kojeg je potom zamijenio Srđan Todorović Žika.

- Menadžer “Šarlo Akrobate” Kele želeo je i počeo da svira bubanj i onda smo on i ja napravili bend. Samo bas i bubanj, to je bilo '82. Ja sam rekao disciplina, on je rekao kičme. Eto tako je to nastalo - prisetio se svojevremeno Koja početaka u jednom intervjuu.

Tokom 1982. godine Koja i Žika snimaju debi album, čiju produkciju su radili Koja, snimatelj Toni Jurij i Nebojša Antonijević (Partibrejkersi), potpisan kao Riki Rif. Sam materijal su odbile skoro sve izdavačke kuće, a konačno ga je sa zakašnjenjem objavila slovenačka diskografska kuća “Helidon” početkom 1983. godine.

Ploča je izašla u tiražu od 500 primjerka i brzo nestala sa tržišta, ali je po riječima rok kritičara Dragana Ambrozića, koji je ovih dana organizovao izložbu “Koja: Ja imam šarene oči” posvećenu Kojinoj karijeri, to bio početak unikatne kulturne revolucije na ovim prostorima.

- Kojina muzička i kulturna revolucija, najavljena na jedinom albumu “Šarla Akrobate”, počela je pre tačno 40 godina, debijem “Discipline kičme” ikoničnog naziva “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno”. Danas je jasno da je reč o jednoj od najuzbudljivijih i najoriginalnijih rok ploča nastalih u SFRJ. Upravo njom je otpočela jedinstvena karijera ovog benda sa integritetom, koji je uvek išao mimo tokova, dok nije postao opštenarodno prihvaćen baš zato što je bio toliko nezavisan i svojeglav, pretvorivši se na kraju u simbol onoga što bismo svi mi voleli da budemo - naveo je Ambrozić.

Kasetno izdanje albuma “Sviđa mi se da ti ne bude prijatno” se pojavilo 1987. godine u izdanju privatne firme “Slovenija” Borisa Furlana, a ovo je prvo vinilno reizdanje albuma koji predstavlja jedan od temelja rok muzike na ovim prostorima.

Pjesme

Dio materijala sa prve ploče “Discipline kičme” ujedno je predstavljao i dio neobjavljenog repertoara grupe “Šarlo Akrobata”. Pjesmu “Pečati” je “Šarlo Akrobata” izveo uživo u emisiji “Rokenroler”1981. godine, a sačuvan je i neobjavljeni demo snimak “Šarla” sa pjesmom “Mozak”. Za pjesme “Ti znaš da tvoja soba ima četiri ugla”, “Uživaj”, “Zgodne kretnje” i “Javno veselje” se na osnovu stila takođe sumnja da su nastale u vrijeme grupe “Šarlo Akrobata”. Sa debi albuma jedino se numera “Nemoj” jedina probila u medijima, uz kultni status kod publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana