Debela devojka u Banjoj Luci

Vanja Štbrac
Debela devojka u Banjoj Luci

Popularni beogradski "novotalasni" bend "Električni orgazam" održao je sinoć koncert u banjolučkoj sportskoj dvorani "Obilićevo".

Ovaj nastup održan je u okviru kampanje "Podržimo mlade dok grade!", u organizaciji Grupe za aktivaciju mladih, Partnerskog omladinskog pokreta, Kulturnog centra "Polidrom" i organizacije "Baterflaj". Osim "Orgazma", banjolučka publika imala je priliku da uživa i u nastupima "KUD Idijota" iz Pule i banjolučkog benda "Ispad".

Polovinom januara 1980. godine, poslije koncerta grupe "Leb i sol", u beogradskoj kafani "Mornar" sjedjeli su Srđan Gojković Gile, bubnjar grupe "Hipnotisano pile", gitarista Ljubomir Jovanović Jovec, takođe u grupi "Hipnotisano pile" i orguljaš Ljubomir Đukić. Došli su na ideju da osnuju grupu "Električni orgazam" u kojoj je Gile trebalo da svira gitaru i pjeva, a Jovec da bude za bubnjevima.

Prvi nastup imali su početkom juna 1980. godine u maloj sali SKC-a, kada su bili predgrupa grupi "Hipnotisano pile", odnosno sami sebi.

Prvu postavu ovog benda činili su gitaristi Gile i Goran Sinadinović, klavijaturista Ljuba, bubnjar Jovec i basistkinja Marina Vulić. Kada je u grupu došao atraktivni bubnjar Goran Čavajda Čavke, Jovec je prešao na gitaru a Sinadinović je otišao.

Učestvovali su na Palilulskoj olimpijadi kulture, kada su prekinuli nastup zbog lošeg razglasa. U jesen iste godine na Omladinskom festivalu u Subotici izazvali su skandal energičnim nastupom koji je uključivao rušenje mikrofona, činela i razbijanje šarenih sijalica koje su bile dio kičerajske scenografije. Odmah su bili diskvalifikovani.
Početkom 1981. godine uz grupe "Idoli" i "Šarlo akrobata" snimili su album "Paket aranžman" na kojem su se izdvojile pjesme "Krokodili dolaze", "Zlatni papagaj" i "Vi". Bili su jedna od rijetkih grupa sa privilegijom da "odrastaju u javnosti". Zabilježili su svoj autentičan zvuk iz tog perioda u pjesmama "Nebo", "Konobar", obradom "Bitlsa" "I've Got a Feeling", te novim verzijama "Krokodili dolaze" i "Vi". Ploča je dobila vrlo dobre ocjene kritike, a "Električni orgazam" je na koncertima regrutovao sve širi krug publike. Na osnovu te ploče Kris Bon, novinar magazina "New Musical Expres", ocijenio je "Električni orgazam" kao jedan od najuzbudljivijih nebritanskih sastava, a dio tiraža je mogao da se kupi u Engleskoj.
Poslije ovog albuma uslijedili su mnogi drugi, kao što su "Lišće prekriva Lisabon", "Kako bubanj kaže", "Distorzija", "Braćo i sestre", "Letim, sanjam, dišem" i drugi na kojima je "Električni orgazam" nizao hit za hitom.

Gile je 1989. godine uradio muziku za omnibus film "Kako je propao rokenrol" i to za priču "Nije sve u ljubavi..." koju je režirao Vladimir Slavica.

Poslije toga Gile je sa Vladom Divljanom uradio songove i samostalno komponovao muziku za film "Crni bombarder" reditelja Darka Bajića.

Početkom 1995. godine, koncertom u beogradskom klubu "Prostor", "Električni orgazam" je obilježio petnaest godina rada.

Tokom 1996. godine Gile se ogledao u novinarstvu. Intervjuisao je kolege Vladu Divljana i Marka Brecelja za muzičke novine.

Još u vrijeme rada sa grupom Čavke je ispoljavao interesovanje za glumu, tako da je imao ključnu ulogu u TV rok operi "Kreatori i kreature", glumio je u diplomskoj drami "Telefomanija" Milutina Petrovića, učestvovao u radu na filmu "Crna Marija" i u filmu "Kako je propao rokenrol".

"Električni orgazam" zabilježio je i veliki uspjeh 14. jula 2007. godine, kada su pred beogradskom publikom nastupali kao predgrupa na koncertu grupe "The Rolling Stones".

Da su pjesme ovog benda i danas veoma slušane pokazuju njihovi brojni hitovi koji su poznati različitim generacijama. U mnogim klubovima omladina i danas igra uz taktove pjesama poput "Igra rokenrol cela Jugoslavija", "Bejbe ti nisi tu", "Da si tako jaka" i "Debela devojka".

Dječiji rokenrol

Srđan Gojković Gile i Vlada Divljan su krajem osamdesetih snimili ploče za djecu "Rokenrol za decu" i "Rokenrol bukvar" na stihove Ljubivoja Ršumovića i one su bile najprodavanija dječija izdanja dekade. Obojica su glumili u predstavi "Rokenrol za decu" pozorišta "Boško Buha" koja je doživjela više od sto izvođenja.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana