Dean Clea, Osmi putnik: Tajna kao ljubavni dijalog dobra i zla

Nebojša Lakić
Dean Clea, Osmi putnik: Tajna kao ljubavni dijalog dobra i zla

Novi album "Tajna" donosi nešto čvršću zvučnu sliku, beskompromisnu varijantu dalmatinskog hevi metala, uz sve one aranžmanske i melodijske elemente koje "Putnik" čine "Putnikom", rekao je u intervjuu za "Glas Srpske" frontmen splitske grupe "Osmi putnik" Dean Clea.

- Na albumu se nalazi devet autorskih pjesama, jedna obrada i intro. Zanimljivo je i to da su gotovo sve pjesme napisane u molskim akordima. "Tajna" je album u kome uživamo i u koji vjerujemo, a "Osmi putnik" u 2010. godini je kao jedan poletni, zdravi dvadesetpetogodišnjak - mlad, živ i ponosan - istakao je Clea.

* GLAS: "Osmi putnik" godinama nije bio aktivan. Kako si se snašao u toj priči, kao novi frontmen benda?

CLEA: "Osmi putnik" krenuo je sa radom 1985. godine kada je vesela ekipa rokera u kojoj se nalazio i Zlatan Stipišić Džibo, poznatiji kao Džiboni, zaplovila nemirnim morem tadašnje muzičke scene i svojim beskompromisnim stavom uveliko obilježila rok scenu regije. Kada je sastav ponovo krenuo sa radom 2002. godine, u postavi su se našli ljudi iz različitih generacija, ali je taj generacijski jaz uspješno premostila ista ideja, zajednički cilj koji drži "Putnik" sve ove godine, a to je stvaranje muzike koja nam je draga. Neko to zove hard rok, neko hevi metal, neko samo rok... "Osmi putnik" je bend koji sam još kao klinac rado slušao, pa mi je bilo veoma drago što sam se našao u prilici da dam svoj doprinos ovoj priči. Poslije 25 godina, 250.000 prodatih albuma, nebrojenih koncerata i pređenih kilometara, nalazimo se u 2010. godini još svoji i vjerni našoj devizi "Glasno, glasnije"!

* GLAS: Do nasljednika albuma "Živ i ponosan" prošlo je skoro pet godina. Zašto toliko duga pauza?

CLEA: "Živ i ponosan" je izašao sredinom 2005. poslije čega smo krenuli sa koncertnom promocijom, da bismo 2008. počeli da radimo na novom materijalu. Vremena se mijenjaju i više nema smisla izbacivati novi album svake godine. Do januara 2010. smo poprilično uobličili sve što se može čuti na "Tajni", da bismo u aprilu ušli u studio. Nepuna tri mjeseca kasnije album je izašao, tako da je sam proces stvaranja i snimanja prošao poprilično glatko i brzo.

* GLAS: Koje su razlike između novog albuma "Tajna" i prethodnog?

CLEA: "Tajna" donosi nešto čvršću zvučnu sliku, beskompromisnu varijantu dalmatinskog hevi metala, uz sve one aranžmanske i melodijske elemente koji "Putnik" i čine "Putnikom". Na albumu, koji smo izdali za beogradski "One Records", nalazi se devet autorskih pjesama, jedna obrada i intro. Zanimljivo je i to da su gotovo sve pjesme napisane u molskim akordima. Album "Tajna" je album u kojem uživamo i u koji vjerujemo, a "Osmi putnik" u 2010. godini je kao jedan poletni, zdravi dvadesetpetogodišnjak - mlad, živ i ponosan!

* GLAS: Snimili ste spot za naslovnu pjesmu?

CLEA: Pjesma "Tajna" je nastala na samom početku rada na ovom albumu i u startu je planirano da se ona odradi kao duet, jer je tekstualno i melodijski tako i strukturisana. Sama priča je jedan zgodni ljubavni dijalog dobra i zla, a u njoj gostuje naša prijateljica Iva Ivković, dok se kao "ghost" vokal pojavljuje i izvrsna beogradska sopranistkinja Marija Gajić. Spot je dodatno doprinio kompletnom utisku.

* GLAS: Primjetno je "čvršće" pjevanje na novim pjesmama. Kako si se odlučio na taj potez?

CLEA: Prošli album "Putnika" bio je svojevrsni tranzit, album koji je trebalo da premosti ono što je "Putnik" radio nekad i ovo što radi danas. Prošli album sam otpjevao više u starom stilu "Putnika", dok sam na ovom novom konačno dao malo više sebe i svoje interpretacije. I sam materijal na albumu je na moje zadovoljstvo znatno čvršći, pa je stoga i moje vokalne izvođenje otišlo u tom smjeru.

* GLAS: Koliko pratiš aktuelna dešavanja na muzičkoj sceni?

CLEA: Kao strastveni konzument muzike moram priznati da sam poprilično aktivan na tom planu. Bendovi koji su još u dalekim osamdesetim uticali na rad "Putnika" su "Iron Maiden", "Van Halen", "Saxson", "Judac Priest", "Whitesnake"..., ali u ovoj novoj inkarnaciji benda pojavili su se i neki drugi, poput "Symphaty X", "Kamelot", "Pagan's Mind"... Ima toga zaista mnogo, ja sam deklarisani zavisnik od "mjuze"!

Čolić

* GLAS: Kako se na albumu našla obrada hita Zdravka Čolića "Glavo luda"?

CLEA: Ta pjesma je harmonijski i melodijski bliska onome što "Putnik" radi, pa smo se prihvatili posla i uspješno je "presvukli" u naše ruho. Dokaz da smo uradili dobar posao je odlična reakcija publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana