Darko Rundek povodom koncerta u Centru Sava

Glas Srpske
Darko Rundek povodom koncerta u Centru Sava

Darko Rundek i Cargo orkestar, održaće koncert 17. decembra u Centru "Sava" u Beogradu, gdje će publika imati izuzetnu privilegiju da dobije i novi živi album "Live in Dom omladine", koga potom neće biti u redovnoj prodaji. Koncert u Beogradu najaviće i kraj rada ove postave Cargo orkestra, čiji neki članovi žele da se posvete drugim projektima.

Album koji će tom prilikom biti promovisan je snimak koncerta održanog u beogradskom Domu omladine 25. marta 2007. godine, u okviru turneje "Svitanja", koja je obuhvatila četiri koncerta u Beogradu i koncerte u Novom Sadu, Pančevu, Kragujevcu i Nišu.

Iako je "Haustor" prestao s radom 1990. godine, Darko Rundek je tek početkom 1997. godine objavio prvi samostalni album "Apokalipso" na kojem se, uprkos žanrovskoj raznolikosti, u temama kao što su "Crni dusi", "Štrajk željezničara" (song iz predstave "Ne" izvedene u Mostaru 1990. godine), "Šuvar i varivo", "Za nas", drži stila koji je njegovao s "Haustorom".    
U prvoj polovini 2000. godine, Rundek je objavio i drugi solo album pod nazivom "U širokom svijetu". Na prvo slušanje ova ploča odudara od gotovo svega što je Haustor radio, a u velikoj mjeri i od "Apokalipsa". Izbor pjesama ponovo pokriva ogroman spektar različitih žanrova: od obrade "Ax Carmela ", pjesme iz španskog Građanskog rata, preko zarazne "Uspomene", dijelom otpjevane na francuskom, do tradicionalna "Ljubav se ne traži". Iako je album djelimično razočarao neke poklonike "Haustora", dobio je odlične kritike. Krajem 2000. godine, Rundek je sa svojim bendom održao tri istorijska koncerta u beogradskom SKC-u i Hali sportova, kao prva značajnija grupa iz Hrvatske, koja je poslije rata došla u Srbiju. Koncerti su završavani posvetom Milanu Mladenoviću i pjesmom "Ona se budi". Naredne godine Rundek nastupa na novosadskom festivalu EXIT i postaje miljenik tamošnje publike te se pojavljuje i na naredna dva EXIT-a.

U jesen 2002. godine objavljuje i treći solo album pod nazivom "Ruke". Promotivna turneja je obuhvatila gotovo čitavu bivšu Jugoslaviju i završila se sa šest trijumfalnih koncerata u beogradskom SKC-u. Sa te turneje svakako bi trebalo izdvojiti i zagrebački koncert održan u "Tvornici", koja je taj put bila pretijesna da primi sve zainteresovane. Novi album predstavlja nastavak Rundekovih istraživanja i donosi s jedne strane vrlo hermetične i izuzetne naslove poput "Kube", "Iste slike", "Mlin reggaea", a sa druge lako slušljive hitove kao što su "Makedo" ili "Ruke". Album je prodat u izuzetno velikom tiražu.

U proljeće 2003. godine, Rundek formira novi bend, Rundek Cargo orkestar, pretežno od muzičara s kojima je snimio "Ruke" i s njim odlazi na turneju po Hrvatskoj, Bosni, Srbiji, Crnoj Gori. U okviru te turneje, održano je i sedam zagrebačkih koncerata koji su činili "Plavu turneju", a na kojoj je nastao album "Zagrebačka magla". Pred ljeto 2004. godine, berlinska diskografska kuća "Piranha Music" izdaje neznatno promijenjenu verziju "Ruku" potpisanu sa "Darko Rundek & Cargo orkestar" i pušta CD u svjetsku distribuciju. Album se pojavljuje među prvih deset na najvažnijim njorld-music top-listama i doživljava odlične kritike.  
"Zagrebačka magla" dvostruki je live album sniman na takozvanoj "Plavoj turneji" koja je obuhvatila sedam tematskih večeri u Zagrebu. Album obiluje gostima, među kojima su Jasna Bilušić, Žan Jakopač, Dino Šaran, Damir Prica Capri, Žarko Hajdarhodžić i Mance, a prikazuje Rundeka "u tranziciji" ka višejezičnosti i apsolutnom muzičkom eksperimentu.
U maju 2006 godine izašao je posljednji studijski album sa Cargo orkestrom "Novi album za kraj orkestra".

Treći svijet

Od četiri albuma koliko je "Haustor" objavio, kao ključni njihov album nametnuo se drugi po redu – "Treći svijet" (1984). Njega je, kao i prvi album grupe (1981) potpisao autorski tandem Srđan Žljebačić Saher – Darko Rundek. Nepogrešiv Saherov osećaj za melodiju, naslonjen na rege postulat da je bas-linija misao pesme, i naglašeni Rundekov artizam, sa glasom kao najvažnijim instrumentom benda, uz obostrani talenat da svedenim stihovima daju gotovo vizuelni doživljaj jednog sveta iscrtanog između kontura biblijskih motiva, dubokih senki Pratovih stripova, i očaja jutarnjih tihih kolona radničke klase na izlasku iz povijesti – dali su najbolji album SFRJ roka - napisao je Nebojša Grujičić u "Vremenu", 2000. godine.

Darko Rundek & Cargo Orkestar "Put u Sumrak"

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana