“Dani Vlade S. Miloševića”, 21. po redu počinju sutra u Banjaluci: Praznik muzike uz djela velikana

Ilijana Božić
“Dani Vlade S. Miloševića”, 21. po redu počinju sutra u Banjaluci: Praznik muzike uz djela velikana

BANjALUKA - Tradicionalna manifestacija “Dani Vlade S. Miloševića”, 21. po redu biće otvorena sutra koncertom Simfonijskog orkestra Akademije umjetnosti i Muzičke škole “Vlado Milošević”.

Nastup će biti održan u Koncertnoj dvorani Banskog dvora od 20 časova. Ovaj praznik umjetničke muzike, koji će posjetiocima donijeti divna i velika djela velikana, trajaće do 20. aprila u organizaciji Akademije umjetnosti Univerziteta u Banjaluci i Muzikološkog društva Republike Srpske, a u saradnji s Banskom dvorom.

Na koncertu koji će otvoriti manifestaciju publika će imati priliku da čuje djela Miloševića, Rosinija, Hajdna i Mendelsona.

- Kao solisti nastupiće Nenad Marković, iz Srbije, na trubi i Milan Savić za klavirom. Koncertom diriguje Branka Radošević Mitrović. Ponosni smo što će se ispred orkestra naći vrhunski solisti, ali i što će banjalučku premijeru Miloševićevih kompozicija “Četvrta bosanska elegija” i “Kočićeve riječi” zajedno sa orkestrom izvesti združeni mješoviti horovi Akademije umjetnosti, Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, Konfucijevog instituta Univerziteta u Banjaluci “Kerubini” i Ansambla “Aleksandar Nevski” Banjaluka - saopštili su iz Akademije umjetnosti.

Dodali su da su horove pripremili Dušan V. Urošević, Zoran Stanisavljević i Lazar Radoja.

Drugo programsko veče pod nazivom “Horska muzika iz pera srpskih kompozitora” počeće u nedjelju u 20 časova.

- Publici će se predstaviti Akademski i Ženski akademski hor Studentskog kulturnog centra Univerziteta u Nišu, a na programu su djela Vlade Miloševića, Kornelije Stankovića, Stevana Mokranjaca, te Petra Konjovića. Interesantno je da će gosti iz Niša premijerno izvesti nekoliko kompozicija koje je Milošević komponovao u Nišu za vrijeme njegovog boravka u ovom gradu u periodu od 1941. do 1946. kao “profesor - izbeglica” - naveli su iz Akademije umjetnosti.

Program će biti nastavljen 12. aprila kada će od 18 časova u Banskom dvoru početi edukativna muzička predstava “Čika Vlado” za učenike OŠ “Georgi Stojkov Rakovski” i izložba istog naziva čiji je autor Sanja Pupac.

- Autor predstave je Saša Pavlović, scenario potpisuje Milan Gajić, scenografiju i kostimografiju Dragana Purković-Macan, a režiju Igor Tešić. Glavna uloga povjerena je Velimiru Blaniću - kazali su sa Akademije umjetnosti.

Iduće večeri, 13. aprila, biće održan koncert Kamernog tria Akademije umjetnosti u Vijećnici Banskog dvora.

- Trio čine profesori Sonja Miletić (flauta), Snježana Popović-Vuleta (klavir) i Ivan Otašević (violina), a na programu su Vlado Milošević, Filip Gober, Cezar Kjui, Franc Dopler - dodali su oni.

Studenti smjera za kompoziciju na Akademiji umjetnosti 14. aprila publici će predstaviti svoje kompozicije, a njihove kolege sa instrumentalnih smjerova prikazaće do sada stečene sviračke vještine.

- Na ovaj način Akademija želi da podstakne i podrži mlade kompozitore koji idu stazama Vlade Miloševića. “Dane Vlade S. Miloševića” završavamo 20. aprila koncertom kamernog dua koji čine Snježana Pavićević (pikolo) i Vanja Šćepanović (klavir) iz Beograda. Koncert će početi u 20 časova u Vijećnici Banskog dvora - istakli su sa Akademije umjetnosti.

Dodali su da će Snežana Pavićević predstaviti kompozicije domaćih i regionalnih kompozitora, te da će publika imati priliku da čuje prva djela u istoriji muzike kod nas, posvećena pikolo flauti.

Svi sadržaji manifestacije su besplatni.

Radionice

Iz Akademije umjetnosti su saopštili da će pored koncerata, predstave i izložbe, biti održana i “Tradicija na (s)ceni”, edukativne radionice tradicionalnih muzičkih instrumenata na Akademiji umjetnosti. Takođe, masterklas će držati etnomuzikolog Zoran Bogdanović iz Novog Sada, dok su demonstratori Mitar Jović i Mile Kovjanić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana