Dan kada je rođen rokenrol

Branislav Predojević
Dan kada je rođen rokenrol

MEMFIS - Jedna od najupečatljivijih karijera u istoriji muzike započela je prije 70 godina, jednog julskog dana 1953. godine, kada je 18-godišnji mladić Elvis Prisli ušao u Memfis studio da snimi svoj prvi demo za četiri dolara.

Studio je dijelio zgradu sa “San Rekordsom”, nezavisnom izdavačkom kućom koju je Sem Filips osnovao 1952. godine za snimanje ritam i bluz muzike, kantrija i na kraju, rokenrola. Producent je ranije licencirao svoje snimke drugim izdavačkim kućama, kao što su čikaški “Čes” i losanđeleski “Modern”, ali kada su se njegovi odnosi sa tim kompanijama pogoršali, pokrenuo je svoju izdavačku kuću iz potrebe.

Tog jula 1953. godine tada potpuno nepoznati Elvis Prisli ušao je u Filipsov studio i izdvojio oko četiri dolara za snimanje dvije pjesme na vinilnom disku, ne sluteći da stvara istoriju.

Za A-stranu je odabrao pop muzički standard “My Happiness”, koji su proslavili Džon i Sondra Stil 1948. godine. Za B stranu snimio je “That's When Your Heartaches Begin”, koja je postala hit za vokalnu grupu “Ink spot” 1941. godine. Neke priče su kasnije tvrdile da je Prisli želio da napravi ploču koju je poklonio svojoj majci Gledis za rođendan, ali to ne odgovara pretjerano istini pošto je Gledisin rođendan bio 25. aprila, a da ne govorimo o činjenici da siromašni Prislijevi nisu imali gramofon u to vrijeme. Veća je vjerovatnoća da je Elvis, tada već dva mjeseca van srednje škole i povremeni vozač kamiona, platio  studijsko vrijeme u nadi da će ga Filips primijetiti i izvući iz anonimnosti.

Ipak, Filips nije bio taj koji je u početku radio s Prislijem. Ta čast pripala je njegovoj asistentkinji Marion Kesker, koja je navodno sama vodila studio tog značajnog dana, a njena razmjena mišljenja sa budućom zvijezdom od tada je postala stvar legende.

- Kancelarija je bila puna ljudi koji su htjeli da naprave lične snimke. Ušao je jedan mladić, rekao je da zove Elvis i da želi da snimi ploču. Rekla sam mu da će morati da sačeka, a on je rekao u redu. Sjeo je. Dok je čekao, razgovarali smo. Kazao je da je pjevač. Ja sam pitala: “Kakav si ti pjevač?” Rekao je: “Pjevam sve vrste pjesama”. Pitala sam ga: “Na koga zvučiš dok pjevaš?” Rekao je: “Ne zvučim ni na kog” - izjavila je Kesker.

Prisli je snimio svoje dvije pjesme i krenuo svojim putem, a Marion je uz njegovo ime napisala opasku “dobar pjevač balada”. Filipsov brat i saosnivač “San Rekordsa” Džud Filips, rekao je da ni sam pjevač nije bio previše zadovoljan.

- Nakon što je otpjevao svoju pjesmu, za koju smo naplaćivali četiri dolara za snimanje, rekli smo da ćemo ga možda pozvati nekada da isiječemo komercijalni singl. Nije djelovao previše entuzijastično, ali mislim da je to bilo zato što uopšte nije bio siguran u svoje sposobnosti - rekao je Filips.

Pjevač se vratio u u januaru 1954. kako bi snimio još jedan singl sa dvije pjesme “I'll Never Stad in Your Way” i “It Wouldn’t Be The Without You”,  koji još jednom nije uspio da privuče pažnju.

Nekoliko mjeseci kasnije, Marion se sjetila pjevača zanimljivog glasa pa ga je Filips pozvao da snimi baladu pod nazivom “Without You” za koju je mislio da bi odgovarala njegovom vokalu jer je tražio bijelog pjevača koji pjeva kao crni muzičari. Nije išlo, ali frustrirajuće sesije u studiju su na kraju donijele Prisliju dugo željeni singl, kada je počeo svirati obradu pjesme “That's All Right”, crnog bluz muzičara Artura Krudapa. Elvis je bio na akustičnoj ritam gitari, Skot Mur je bio na električnoj gitari, a Bil Blek na basu.

Prisli je počeo da improvizuje verziju u ubrzanom tempu, Blek se pridružio, a paru se ubrzo pridružila Murova gitara. Filips je u iznenada optimističnoj atmosferi, pitao šta to sviraju, a Mur je navodno rekao da ni on ne zna šta sviraju. Filips je zamolio njih trojicu da počnu iznova svirati, kako bi on mogao to da snimi. Izlaskom tog singla, Elvis je započeo svoju karijeru i lansirao cijeli žanr rokenrola u najveći muzički fenomen 20 vijeka.

Original

Nakon Prislijevog revolucionarnog uspjeha, njegov debitantski snimak postao je vrlo traženo djelo.  Originalna ploča je prodata za 300.000 dolara na aukciji u Grejslendu 8. januara 2015. na Kraljev 80. rođendan. Nekoliko kritičara je navelo Prislijevu verziju kao kandidata za prvu rokenrol ploču. U julu 2004. godine, tačno 50 godina nakon što je prvi put objavljena, pjesma je ponovo objavljena kao CD singl u nekoliko zemalja, uključujući Ujedinjeno Kraljevstvo, gdje je dostigla treće mjesto.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana