Dafi spremna da napusti muzičku industriju

Marija Karajlić
Dafi spremna da napusti muzičku industriju

Popularna pjevačica Dafi tvrdi da je, navodno, spremna da napusti muzičku industriju. Ova umjetnica porijeklom iz Velsa, čiji je posljednji singl "Well well well" prodat u gotovo četiri hiljade primjeraka za prva tri dana, kaže da nema namjeru da se takmiči.

- Dafi nije zadovoljna kako je njen posljednji album pod nazivom "Endlessly" kotiran na top-listama. Ni prodaja nije išla kako treba, a po svemu sudeći, ona ne namjerava da načini "kambek". Izgleda da je došlo vrijeme da se povuče i počne miran život - rekao je izvor blizak pjevačici.

Dodao je da su joj ponuđene aktivnosti kad je u pitanju menadžment, ali da ona nije zainteresovana za saradnju.

- Stalno govori kako ne želi da iznevjeri svoju diskografsku kuću, ali njena prvobitna kuća su bili A&M koji su, praktično, ukinuti van područja SAD. Trenutno izdaje za "Polydor" - rekao je ovaj izvor.

Ejmi En Dafi rođena je 23. juna 1984. godine i velška je pjevačica, tekstopisac i povremeno glumica. Rođena je u Bangoru i tu je odrasla sa sestrom bliznakinjom Kejti En, kao i starijom sestrom Keli. Rasla je pričajući velški kao maternji jezik. Njeni roditelji su se razveli kada je imala deset godina i tada se preselila u Pembrokšajr sa majkom i sestrama.

U septembru 1998. godine, kada je imala 13 godina, završila je u sigurnoj kući kada je bivša žena njenog očuha naručila njegovo ubistvo, plativši ubici 3.000 funti.

- Bila sam preplašeno, izgubljeno dijete. Osjećala sam se bolesno i bespomoćno - rekla je popularna pjevačica.

Jednom prilikom je otkrila da je živjeti u sigurnoj kući bilo zastrašujuće iskustvo, a nije pomogla ni činjenica da njena majka i sestre nisu pričale sa njom oko godinu.

Dafi se rano povezala sa soul muzikom, a inspiraciju da se poveže sa muzičkom industrijom dobila je gledajući glumicu Vupi Goldberg u filmu "Sister Act ".

Nije se mogla pohvaliti vlasništvom velike kolekcije ploča u mladosti, ali je zato bila inspirisana očevim video-kasetama televizijskog rok šoua iz šezdesetih. Od šeste godine neumorno je pjevala i svuda sa sobom nosila svesku u koju je zapisivala tekstove. Zanimljiv podatak da su je jednom prilikom zamolili da napusti školski hor zato što je njen glas bio "previše jak" i nije se uklapala.

Sa 15 godina počela je da pjeva u lokalnom bendu. Provela je godinu u Švajcarskoj, sarađujući sa tekstopiscem i producentom Sorenom Mounirom, poznatim pod imeno Soulego.

Godine 2003. vratila se u Vels i pozvana je da se pojavi na njihovom televizijskom šouu za talente "Waeffactor". Očekivala je pobjedu, ali je zauzela drugo mjesto. Godinu kasnije, dok je pratio uspjeh sa ovog šoua, snimila je tri pjesme i radila dva posla.

Njen debitantski album iz 2008. godine "Rockferry" bio je prvi na britanskoj top-listi, ujedno i najprodavaniji album u toj godini sa fantastičnih 1.680.000 primjeraka. Proglašen je platinastim izdanjem i prodat u šest miliona kopija širom svijeta, a na njemu su se izdvojili hitovi "Mercy", "Stepping stone" (kamen spoticanja) kao i "Warwick avenue".

Sa "Mercy" Dafi je postala prva velška 25-godišnjakinja koja se plasirala na prvu poziciju britanske pop liste.

Godinu kasnije osvojila je "Gremi" za najbolji pop vokal album "Rockferry" i bila je nominovana za druga dva "gremija" na 51. dodjeli. Ova godina bila je plodonosna i kad su u pitanju britanske nagrade, kao što su British Breakthrough, Best Female and Best British Album.

U 2010. godini završila je snimanje svog drugog albuma "Endlessly", koji je objavljen 29. novembra, a imala je i rolu u filmu "Patagonia".

Jednom prilikom je izjavila da ne zamjeri ljudima ilegalno "skidanje" njene muzike, jer vjeruje da su u pitanju djeca koja ne mogu sebi da priušte CD i koja će ih kupovati kad odrastu.

Snimila je "kaver" od Pola Mekartnija i "Wings" pjesmu "Live and let die ". Ovaj "kaver" upotrijebljen je na "War Child" humanitarnom albumu pod nazivom "War child heroes, volume 1".

Dafi je sa Bernardom Batlerom napisala pjesmu "Smoke without fire" koja je bila "soundtrack" u filmu pod nazivom "An Educatons ".

U februaru je bilo najavljeno da će Dafi otići na dužu pauzu prije nego što počne raditi na trećem albumu, a sada se već počelo govoriti o njenom trajnom odlasku sa muzičkog neba.

Incident

Popularna pjevačica tvrdila je da je na Moja Awards Show u junu 2008. godine frontmen grupe "Seks pistols" Džon Lajdon napao. Prema njenim riječima, prišla mu je kako bi ga pitala da li je dobro, a već idućeg minuta je bila pribijena uz zid sa njegovim rukama na vratu.

- Nazvao me pogrdnim imenima i bio užasno grub - rekla je diva koja je krivila sebe za ovaj incident.

Prema njegovim riječima, bila je to mlada djevojka koja ga je zaskočila.

- Davao sam intervju i prišla mi je s leđa, nisam ništa vidio. Nisam znao da je jedna od dobitnica - rekao je Lajdon.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana