“Da li su tu” novi singl banjalučkog sastava “Džez poezi kabare”: Pjesma o ljubavi i duhovnosti

Branislav Predojević, Milanka Mitrić
“Da li su tu” novi singl banjalučkog sastava “Džez poezi kabare”: Pjesma o ljubavi i duhovnosti

BANjALUKA - Pjesma “Da li si tu” prvi je singl sastava “Džez poezi kabare” nakon duže pauze, a koja će, kao i prateći spot, kojim će biti najavljen novi album 23. februara, biti promovisana u Banjaluci.

Pomenuta numera je singl sa novog studijskog albuma “Volio bih da ovo ostane među nama”, dugo čekanog nasljednika prvenca “Ne pravdam se, već se ispovijedam” iz 2018. godine. Pjesma će biti promovisana u 18.30 časova na konferenciji banjalučke autorske muzike “BAM”.

Muzika je zajedničko djelo članova sastava, dok je tekst pisao Nebojša Kuruzović, glavni vokal i samoproglašeni pjesnik, koji kaže da nije previše razmišljao o publici već je pokušao da zabilježi svoja osjećanja.

- Nikada  ne razmišljam o publici kada pišem pjesmu. Izbacim šta mi u tom trenutku leži na srcu, a onda pjesma sama kasnije razgovara sa ljudima koji je čuju. Bili su mi interesantni komentari osoba kojima smo poslali na testno slušanje. Jedni su se pitali da li je to ljubavna ili duhovna pjesma. Drugi su tvrdili da će to biti radijski hit i da razmislimo da mi nju ipak prodamo nekome većem izvođaču i maznemo pare. A ja sam iskreno bio srećan jer sam vidio da izaziva lijepe emocije i potiče na dalji dijalog i sa samim sobom i sa drugima - rekao je Kuruzović za “Glas Srpske”.

Autor teksta ističe da je ostatak grupe na sjajan način nadogradio njegovu numeru, koja je uz malu pomoć muškog hora, na dobrom putu da bude hit.

- Momci su napravili divnu muziku, a ovaj put imamo i muški hor koji nam gostuje. Znam da sam subjektivan, ali meni zvuči divno, izbacio bih samo onog samoproglašenog pjesnika i onda bi stvarno mogao biti hit  - dodao je Kuruzović.

Spot je već tradicionalno, kada je u pitanju “Džez poezi kabare”, ponovo u rukama režiserke Jelene Medić koja je po Kuruzovićem riječima udahnula vizuelni život pjesmi.

- Da nema Jelene Medić na ovom svijetu, trebalo bi je izmisliti. RTRS je dao produkcijsku podršku, a Jelena je osmislila i udahnula vizuelni život pjesmi. Sve je osmislila i iskordinirala od divnih mladih glumaca do lokacija na kojima smo snimali. Hvala im od srca svima jer za nas nema veće patnje nego kad sve završimo da onda mislimo o spotovima, promocijama, autorskim pravima. Sve u svemu biće to dobro. Da smo mi svi zajedno živi, zdravi i kreativni, a publika svakako na kraju daje sud o tome šta će i koliko ostati među nama - naveo je Kuruzović.

Režiserka spota Jelena Medić za “Glas Srpske” rekla je da je od nekoliko pjesama izabrala upravo ovu, jer se rezonovala s temom pjesme.

- Mi ljudi kroz život idemo stalno nešto tražeći, srodnu dušu, boga, smisao, radost, nežnost... jednom rečju ljubav. I u tom traženju dosta često postavljamo ovo pitanje. Međutim, nisam sigurna da ostajemo prisutni da čujemo i odgovor kad stigne. Spot se bavi upravo tom temom i poigrava se pitanjem koje je u naslovu pesme - kazala je Medićeva.

Spot, rađen u produkciji Radio-televizije Republike Srpske, sniman je na seoskom gazdinstvu Aleksandra Mijatovića, a za potrebe snimanja, korišteni su radni prostori vajara Bojana Mikulića i slikarke Nine Babić, dok u spotu glume Andrea Ćućun i Danilo Milenković. Spot su snimali Dejan Račić i Vladimir Milaković, a montirala Dragana Mitrić.

- Svako je uložio svoju ljubav prema onome što radi i igrao se na zadatu temu najbolje što je u tom trenutku mogao, a moja kosmička sekretarica, koja je precizno zapisala želje i nadanja, je uređivala da sve teče najbolje što može. Već u odabiru saradnika i lokacija i pružanju poverenja odabiru, više od pola posla se završi. Posebno zahvaljujem Renati i Mili, koji su rano ujutro organizovali kasting za koze i ustupili nam najdivniju kozicu, a ona je posle bila potpuna atrakcija na “stočnoj” pijaci - ispričala je Medićeva, koja je dodala da je zahvalna svima koji su na različite načine dali sebe i svoje resurse za nastanak ovog spota.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana