Collapse into now - Novi narativni album sa izgrađenim likovima

Nikola Lugić
Collapse into now - Novi narativni album sa izgrađenim likovima

Američki rok bend R.E.M. završio je snimanje novog albuma "Collapse into now", koji će objaviti početkom 2011. godine, a gosti na novom studijskom albumu biće frontmen benda "Pearl Jam" Edi Veder, te Peti Smit i Pičiz.

Producent albuma je Džeknajf Li koji je prethodno sarađivao sa grupama kao što su "Kasabijan" i "Snou Patrol".
To će biti 15. studijsko ostvarenje sastava R.E.M. i njegovo prvo od albuma "Accelerate" iz 2008. godine.

Petnaesti studijski album benda R.E.M., po riječima frontmena Majkla Stajpa, predstavlja suštu suprotnost od politički obojenog albuma "Accelerate", te donosi i tri "duetske pjesme".

- Peti Smit gostuje u pjesmi "Blue", Veder u "It happened today", a sa Pičiz smo snimili pjesmu koja još nema ime, ali obećavam da će se u imenu naći riječ "aligator" - rekao je Stajp magazinu "Spin".
Basista Majk Mils otkriva i kako zvuče numere.

- Sa prethodnim albumom pokušali smo da prenesemo poruke na što brži način, takve su bile i pjesme, kratke. Ovog puta smo mislili na "naraciju" i vodili računa da "izgradimo" likove u pjesmama na pravi način - istakao je Mils.

Muzički stil koji prati ovaj bend je zagonetni folk-rok-baladski zvuk srednjeg tempa, a svi tekstovi se pripisuju cijelom bendu iako je, kako je i sam gitarista benda Piter Bak jednom rekao, pretežno jedan član benda zadužen za većinu tekstova. Kasnije je otkrio o kom članu je riječ i kako funkcioniše nastanak tekstova u grupi.

- Svaki član ima jednako pravo glasa u procesu pisanja pjesama, ipak Majkl Stajp kao glavni tekstopisac i vodeći vokal benda rijetko može biti uvjeren da slijedi ideju koja se njemu ne sviđa - objasnio je Bak.

Među članovima benda uvijek su bile podijeljene dužnosti koje su pratile proces nastanka pjesme. Stajp bi pisao tekstove i smišljao melodije, Bak bi usmjeravao bend ka novim muzičkim pravcima, dok bi bubnjar Bil Beri i basista Majkl Mil fino podešavali kompozicije zbog njihovog većeg muzičkog iskustva.

Zaostavština R.E.M. je ogromna pa se smatraju ključnim bendom u stvaranju i razvijanju alternativnog rok žanra. Ranih osamdesetih alternativni rok R.E.M. stajao je u kontrastu sa novim talasom i kasnim pank žanrovima koji su mu prethodili. Njihov brzi proboj na svjetskoj muzičkoj sceni služio je kao inspiracija za druge bendove. Inspiracija su bili i bendu pokojnog Kurta Kobejna "Nirvani", a sam Kobejn je jednom rekao da ne razumije kako im to uspijeva.

- Ne znam kako oni uspijevaju u tome što rade. Bože, pa oni su najveći! Suočili su se sa svojim uspjehom kao svetitelji i nastavili da stvaraju dobru muziku.

Pjevač grupe Majkl Stajp, koji je uglavnom izbjegavao pitanja o seksualnosti, priznao je u martu 2008. godine da je homoseksualac.

- Sa bendom, prijateljima i porodicom, a naročito sa ljudima sa kojima sam spavao uvijek sam bio iskren. Mislio sam da je to očigledno, ali nikada nisam imao želju da kažem: To je moj momak. Sada sam to priznao, jer sam shvatio da postojanje pozitivnih modela koji su javne ličnosti i otvorene u pogledu svoje seksualnosti pomaže mladim ljudima - izjavio je Stajp.

Snimanje

Kao i mnogo toga i samo snimanje novog R.E.M. albuma bilo je drugačije u odnosu na prethodne. Umjesto da sakupe sve melodije i uđu u maratonsko studijsko snimanje, momci iz R.E.M. zakazali su snimanja u više gradova. Između snimanja u Berlinu, Nju Orleansu i Nešvilu imali su vremena da pišu nove i prepravljaju stare pjesme.

- Bilo je zabavno da odemo u gradove koje volimo i provedemo neko vrijeme u njima. Poslije napornog dana u studiju odlazili smo na večeru, jer je veoma bitno malo se zabavljati između snimanja. Tako smo u Berlinu jeli kobasice i pili pivo, u Nju Orleansu smo jeli kažun i pili sazerak, a u Nešvilu se prežderavali prženom piletinom - rekao je Majk Mils.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana