Čarolija klasike u Gradu sunca

Ilijana Božić/agencije
Čarolija klasike u Gradu sunca

TREBINjE - Festival “Mjuzik end mor samerfest”, treći po redu, inspirisan proljećem kao znakom buđenja novog života, počeće danas u čarobnom trebinjskom amfiteatru i to Vivaldijevim “Proljećem” iz čuvenih “Godišnjih doba”.

Manifestacija je dio Trebinjskog kulturnog ljeta, a trajaće do ponedjeljka. Publika će imati priliku da uživa u bogatom i raznolikom programu koji će izvesti 13 muzičara, solista sa svjetskih scena, čime će u Gradu sunca oživjeti čarobna umjetnička energija.

Najljepše melodije svjetskih kompozitora Vivaldija, Mocarta, Šuberta, Betovena, Stravinskog i drugih svjetskih velikana  ispuniće jedan od najljepših gradova na jugu Republike Srpske.

Direktorica ovog festivala Tatjana Ranković, na zvaničnoj stranici festivala saopštila je, da je “Mjuzik end mor samerfest” jedinstveno umjetničko iskustvo.

- Moj cilj kao osnivača i direktora bio je da uspostavim intenzivan, interdisciplinarni program, koji bi ponudio jedinstveno muzičko iskustvo za studente, fakultete i publiku. To je potpuno umjetničko uranjanje, kako bi muzičari stvorili duboke umjetničke veze sa studentima - saopštila je Rankovićeva i dodala da je riječ o malom festivalu velikog srca.

Ukupno šest koncerata biće izvedeno na otvorenim lokacijama i to na Pijačnom trgu, Amfiteatru, platou Muzeja Hercegovine, vili Lastva, Gradu Sunca i u Platani bašti.

U Trebinju će nastupiti pijanista i šef dirigenta “Kamerate Frankonije” i “Fogtland filharmonije” u Njemačkoj Dorijan Kelhak, violinistkinja Vesna Stanković, koja radi u Beču kao koncertmajstor u Folksoper orkestru, zatim violista Peter Barsondž, te kompozitor i pijanista Jonel Petroj, koji će izvesti svoje džez improvizacije.

Obuke

Kako je navedeno na zvaničnoj stranici festivala, nedjeljni raspored će uključivati i privatne instrukcije, obuku za kamernu muziku, master klasovi i predavanja. Taj program će činiti solo, kamerni ansambl i gudački orkestar.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana