Čarobni glasovi operskih diva

Mirna Pijetlović
Čarobni glasovi operskih diva

BANjALUKA - Humanitarni koncert "Banjalučke dive svome gradu" održan je u utorak uveče u prepunoj sali Narodnog pozorišta Republike Srpske.

Mnogobrojna publika gromoglasnim aplauzom toplo je pozdravila čarobne glasove umjetnica, koje su postigle značajne rezultate i u svijetu.

Novac prikupljen od ulaznica namijenjen je za pomoć Odjeljenju intenzivne njege dječije klinike Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka.

Izvanrednim nastupom Radmila Smiljanić, Dunja Simić, Ljiljana Vinkler, Lidija Pajić, Miljana Brezičanin i Ana Simanić izazvale su oduševljenje publike.

Svoj doprinos koncertu dao je gost iz Beograda tenor Aleksandar Manevski, a klavirska pratnja na koncertu bili su pijanisti Arsen Čarkić i Dario Humenjuk.

Istaknuti vokalni solisti pokazali su neiscrpnu energiju i raskošnim glasovima očarali posjetioce.

Program su obuhvatile arije iz opera "Karmen", "Travijata", "Turandot", "Don Paskvale", "Faust" i "Kavalerija Rustikana" zatim kompozicije "Nimfa" Petra Krstića, "Aman djevojko" Petra Konjovića, te "Nezahvalno srce" Salvatorea Kardilja.

Veče su uljepšali i glumci Narodnog pozorišta RS Dobrica Agatonović koji je govorio pjesmu "Suze" Alekse Šantića, a Đorđe Marković "Gavrana" Edgara Alana Poa uz klavirsku pratnju Arsena Čarkića.

- Uvek je lepo nastupati kada je koncert humanitarni i pozivam sve kolege da se odazovu ovakvim i sličnim pozivima. Posebno sam vezan za Banjaluku i zaista je volim, jer sam ovde završio muzičku školu i kada god me pozovete, rado ću se odazvati i doći da nastupam. Publika u Banjaluci je prilično zahtevna, pa se iskreno nadam da im se dopao koncert - rekao je tenor Aleksandar Manevski.

Slično mišljenje ima i vokalna solistkinja Ljiljana Vinkler, koja je istakla da joj je srce puno poslije nastupa, te da je imala priliku da posjeti djecu koja se liječe na Univerzitetskom kliničkom centru Banjaluka.

- Kada vidite ta nemoćna bića stvori vam se osjećaj da morate da date sve od sebe kako biste im pomogli da što prije ozdrave. Nadam se da smo svojim umjetničkim osjećanjima koje smo dali u ovom koncertu pomogli na način na koji mi to najbolje znamo - rekla je Ljiljana Vinkler, takođe Banjalučanka, koja svoju profesionalnu karijeru trenutno gradi u Njemačkoj.

Operska diva, sopran Dunja Simić, koja je imala naročito emotivan nastup na sceni, istakla je da je izuzetno zadovoljna cjelokupnim koncertom, a naročito odzivom publike.

- Bez obzira na to što to nije muzička publika, možda je to ponekad i bolje. Imala sam utisak, a to je i najbolji dokaz, da novac nije jedina stimulacija, pošto je cilj visokoetičan i human. Mislim da je svako od mojih kolega, uključujući i moju malenkost, dao svoj maksimum i to ne u smislu glasa, nego srca i osjećaja - rekla je Simićeva i dodala da je ovo prvi u nizu humanitarnih koncerata koje planiraju.

Ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske Ranko Škrbić zahvalio je divama i organizatorima koncerta na pomoći bolesnoj djeci i Univerzitetskom kliničkom centru.

Operske dive i publiku pozdravio je i ministar prosvjete i kulture RS Anton Kasipović, koji je čestitao svim muškarcima koji će na Dan žena smoći hrabrosti da iskažu sva osjećanja svojim damama, te zamolio dame da oproste muškarcima na njihovoj trapavosti kada budu birali cvijeće.

U ime domaćina gradonačelnik Banjaluke Dragoljub Davidović pohvalio je operske dive koje su pjevale svom gradu.

Organizator koncerta bilo je Narodno pozorište Republike Srpske, a suorganizatori "Banjaluka koley" i Intelektualni forum "Nikola Tesla".

Sredstva

- Drago mi je što smo, prije svega, imali kvalitetan kulturni događaj u našem gradu, kao i što se odazvala publika koja razumije ovakvu vrstu humanitarnog događaja. Sav prihod od ulaznica i ličnih donacija biće iskorišćen za kupovinu perfuzora. Planirali smo da ćemo imati novca da ih kupimo pet, međutim, kupićemo ih ipak sedam na sveopšte zadovoljstvo. Planiramo da nastavimo sa ovim humanitarnim koncertima, a sljedeći će biti u Beogradu - rekao je direktor Narodnog pozorišta RS Nenad Novaković.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana