Čajkovski nikad ne izlazi iz mode

Aleksandra Madžar
Čajkovski nikad ne izlazi iz mode

Banjaluka - Kompozicije velikana klasične muzike Baha, Betovena, Bramsa, ne vladaju samo u svijetu klasike, a to dokazuje i činjenica da su često bile na prvom mjestu mnogih lista popularne muzike.

Robin Tiki je već sedmicama na vrhu “Bilbordove” liste singlova sa pjesmom “Bllured Lines”, a prvi put javnosti se predstavio singlom “When I Get You Alone”, koji u sebi ima klasičnih tonova. U pjesmi je korišćen dio pjesme “A Fifth of Beethoven” Valtera Marfija, koja zapravo predstavlja disko remiks Betovenove “Simfonije br. 5”.

Let do zvijezda na krilima klasične muzike rezervisao je i Mika kada je 2006. godine svijet osvojio hitom “Grace Kelly”, u kojem se prepoznaje moderna interpretacija arije iz “Seviljskog berberina” Đoakinija Rosinija.

- Nije tajna da su kompozitori vekovima unazad pisali muziku pozajmljujući motiv, melodiju od jednog takta ili dva, ponekad i više, iz svojih ranijih kompozicija, ili iz kompozicija drugih kompozitora - podsjetio je diplomirani klarinetista i portparol Udruženja muzičkih umjetnika Republike Srpske Aleksandar Jovanović.

Ali, kako kaže Jovanović, tu su i pravila koliko je dozvoljeno da se “pozajmi” muzike iz druge kompozicije, a da to ne bude plagijat.

- Nije čudo da mnogi svjetski, pa čak i domaći kompozitori danas imaju delove svetski poznatih kompozicija umetničke muzike u svojim pesmama. Jedino je pitanje da li je to “ ukusno” uklopljeno u samo delo, ali o ukusima se svakako ne raspravlja - smatra Jovanović.

Da obrada ili “posuđivanje” odlomaka iz djela umjetničke muzike od strane izvođača i bendova popularne muzike kod nas i u svijetu ne predstavlja ništa novo potvrdio je i kompozitor Mladen Matović.

- Umjetnička muzika je ta iz koje su se razvili i nastali svi drugi muzički žanrovi i pravci, osim tradicionalne muzike. Korišćenje poznatih melodija i bisera umjetničke muzike u savremenoj muzičkoj industriji se u osnovi može svesti na dva osnovna nivoa - kazao je Matović.

Objašnjava da je prvi nivo afirmativnog karaktera i podrazumijeva uspjele obrade, koje su, pored afirmacije izvođača koji ih je iskoristio, istovremeno i u funkciji popularizacije same umjetničke muzike.

- Drugi nivo obuhvata neuspjele pokušaje obrade kompozicija umjetničke muzike u pop maniru i ovakvi slučajevi se mogu okarakterisati kao svojevrsno skrnavljenje autentičnih umjetničkih djela - ističe Matović.

Ni hip-hop nije ostao imun na zvuke klasične muzike, a kao dobar primjer može da posluži pjesma “I Can”, kojom je 2003. godine top-liste osvojio Nas. Njegov hit zasniva se na dijelovima čuvenog Betovenovog djela “Bagatela u A molu”, poznatijeg pod nazivom “Za Elizu”.

U pretapanju klasike u R&B zvuke možda su najdalje otišle članice grupe “En Vouge” kada su 2000. godine objavile album “Masterpiece Theater”. Jedna od pjesama “Love U Crazy” sadrži dijelove čuvenog baleta “Krcko Oraščić” Petra Iljiča Čajkovskog.

Elvis Prisli

Jedan od najvećih i svakako najromantičnijih hitova Elvisa Prislija, pjesma “Can’t Help Falling In Love” već decenijama osvaja srca.

Zanimljiv je svakako podatak da je ova pjesma zapravo moderno čitanje Martinijeve “Plaisir d'amour”, koja potiče iz osamnaestog vijeka.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana