Burni aplauzi za “festival”

Aleksandra Rajković
Burni aplauzi za “festival”

BANjALUKA - Kineski etno-orkestar “Nanjing” održao je koncert u ponedjeljak uveče u prepunoj koncertnoj dvorani Banskog dvora kulturnog centra, a za izvođenje tradicionalne muzike osvježene novim notama članovi ansambla dobili su buran aplauz.

Kompozicije naslovljene kao “Razdragani festival”, “Slavlja”, “Srećna noć”, “Tigar oštri zube”, “Čupanje trske u procvatu”, “Vješanje crvenog lampiona”... donijele su banjalučkoj publici dah bogate kineske kulture. Živopisni kostimi i odlično muziciranje 25 kineskih umjetnika izazvali su oduševljenje kod publike.

“Nanjing” je jedini etno-orkestar sa nezavisnim sistemom organizacije u provinciji Jiangsu, kao i jedan od uticajnijih profesionalnih orkestara koji izvode etno-instrumentalnu muziku u Kini.

Orkestar je osnovan 1986. godine, a od 1988. godine posjetio je više od 20 zemalja i regija uključujući SAD, Italiju, Austriju, Njemačku, Holandiju, Belgiju, Francusku, Švedsku, Portugaliju, Maltu, San Marino, Rusiju, Ukrajinu, Kazahstan, Rumuniju, Bugarsku, Češku, Egipat, Maroko, Japan, Izrael, Australiju, Hongkong i Tajvan.

Ambasador Narodne Republike Kine u BiH Vang Fuguo rekao je da je koncert rezultat kulturne razmjene između Kine i BiH.

- Kineski narod je u svojoj istoriji dugoj više od pet hiljada godina stvorio svoj muzički svijet. Naša muzika odražava koncept kineske filozofije koja stavlja akcenat na unutrašnji mir i harmoniju čovjeka. Tako su kineski umjetnici donijeli na banjalučki koncert muzičku čaroliju čime će se produbiti prijateljstvo između dvije zemlje - kaže Fuguo i dodaje da se kineska umjetnost mnogo razlikuje od zapadne.

Koncert u Banjaluci održan je pod pokroviteljstvom Ministarstva prosvjete i kulture Republike Srpske.

Popularizacija

Orkestar “Nanjing” je od osnivanja, na osnovu nasljeđa i popularizacije kineske etno-muzike, stvorio inovativan put prema etno-melodijama. U ansamblu su okupljeni talentovani ljudi iz svih krajeva Kine, sa ciljem da predstave cijelom svijetu najbolje iz kineske tradicije i kulture.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana