Brajan Feri objavljuje raskošnu retrospektivu karijere

Branislav Predojević
Brajan Feri objavljuje raskošnu retrospektivu karijere

LONDON - Legendarni pjevač i muzičar Brajan Feri objaviće raskošnu kolekciju "Retrospective: Selected Recordings 1973-2023" od pet CD diskova, koji objedinjuju njegovu solo produkciju u periodu od preko 50 godina.

Ovo luksuzno izdanje sadrži tematske koncipirane diskove od kojih prvi nudi 20 pjesama po principu "Best Of", drugi "Compositions" se bavi dubokim eksperimentalnim rezovima, treći disk "Interpretatons" donosi probran izbor Ferijevih obrada, dok četvrti CD prikazuje muziku njegovog retro-džez ansambla pod nazivom "The Bryan Fery Orchestra" i posljednji disk "Rare and Unrelesaed", sadrži 16 rariteta i uključuje četiri ranije neobjavljene pjesme.

Legendarni engleski pjevač i tekstopisac ostvario je impresivnu karijeru kao frontmen slavne grupe "Roksi mjuzik", ali i kao zapažen solo umjetnik jedinstvenog vokalnog stila i scenske pojave. Nakon proboja sa grupom "Roksi mjuzik" 1972. godine sa prva dva albuma, već 1973. godine Feri je započeo paralelnu solo karijeru izdavanjem albuma "These Foolish Things", koji je popularizovao koncept savremenog muzičara koji objavljuje solo albume koji pokrivaju standardne pjesme i predstavljaju drastičan odmak od njegovog rada sa bendom. Tokom solo karijere objavio je 16 studijskih albuma, od kojih je šesti solo rad "Boys and Girls", dostigao poziciju broj 1 u Velikoj Britaniji u junu 1985. godine i bio je njegov jedini solo studijski album koji je na vrhu liste, a glavni singl "Slave To Love", postao je klasik rok muzike osamdesetih.

Njegov karakterističan glas opisan je kao elegantno i vrlo zavodljivo pjevanje, ali je tokom karijere takođe izgradio prepoznatljiv imidž i stil koji je na brojne generacije publike uticao koliko i njegova muzika. Slavni kritičar Piter Jork opisao je Ferija kao umjetnički objekt koji bi trebalo da visi u muzeju "Tejt", ali on je samo dio brojnih poštovalaca njegove muzike i ponašanja na pozornici koji uključuju Kejt Buš, Dejva Gana, Sajmona le Bona i brojnih drugih pop i rok zvijezda.

Sam Feri rekao je u jedom intervjuu da je svjestan uticaja sopstvene scenske pojave, ali da je on privatno prilično stidljiva osoba sakrivena iza elegantnih maski na pozornici.

- U stvarnom životu me prilično omalovažavaju u poređenju sa životom na sceni, ali mislim da je moj život bio zanimljiv, sigurno. Da li je to umjetničko djelo, ne bih mogao da kažem. Naravno, nemam namjeru da se prikačim za zid umjetničke galerije, jer je smiješno biti stidljiva osoba, a opet biti pjevač u rok bendu. To je neka vrsta kontradikcije - rekao je Feri.  Ova raskošna retrospektiva solo karijere, jednog od najslavnijih pjevača u istoriji rok muzike, biće objavljena 8. novembra 2024. godine.

PAKOVANjE

Kompletan paket dolazi u raskošnom velikom formatu  u umjetničkoj režiji samog Ferija.

Paket sadrži knjigu od 100 strana u tvrdom povezu, sa fotografijama iz cijele Ferijeve karijere. Pored deluks izdanja, tu su i izdanja sa jednim CD-om i 2 LP vinila koja nude najbolje od 20 numera, dok je prozirni vinil na 2 LP ploče dostupan u nezavisnim prodavnicama u Velikoj Britaniji

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana