Braća Teofilović - Moramo da čuvamo istinske vrednosti

Željka Javorac
Braća Teofilović - Moramo da čuvamo istinske vrednosti

Da bi se sačuvale vrednosti i identitet jednog naroda potreban je pre svega minimum samopoštovanja kao i poštovanje i pravo na različitost. Takođe su važni veliki trud, rad, vera, zanos i podsećanje na sve one koji su vam na bilo koji način pomogli u vašem stvaralačkom činu.

Pričaju tako za "Glas Srpske" muzičari braća Ratko i Radiša Teofilović, jedinstveni izvođači drevne srpske i balkanske vokalne muzike.

Za braću Teofilović muzički znalci kažu da, vraćajući se tradicionalnim pjesmama, iz našeg etnosa izvlače onu duboku i drevnu emociju koja prevazilazi vijekove, modu i istoriju, koja je sam bit ljudskog postojanja. Nazivaju ih čuvarima tradicije, ali oni naglašavaju da je "tradicija veoma široko polje".

- To je pojam koji se može vezivati za različite oblasti kulturnog delovanja. Mislimo da je mnogo bitnije kako čuvamo istinske vrednosti kada je prava kultura na margini. Tradicija može nastati i u ovom trenutku, a vreme njenog trajanja daje joj taj pojam kao naziv - kažu Teofilovići.

Ističu da je u osnovi ili korjenu svake umjetnosti nacionalno, ali kada ona opstane, zahvaljujući svom kvalitetu, postaje nadnacionalna.

- Ovo što mi radimo svaki čovek bez obzira na godine, profil i socijalnu kategoriju može da prihvati punim srcem. Potrebno je da dođe na koncert i potpuno se prepusti muzici, a jedan od zadataka muzike je da budi vrline kod svakog čoveka - naglašavaju.

Blizanci Teofilović pjevaju samo narodne pjesme - srpske, makedonske, goranske, sa Kosova i Metohije, iz Sandžaka, Pirota i Vranja, pa i dalmatinske. Bitno je samo da su izvorne, što drevnije. Ratko pjeva prvi, a Radiša drugi glas.

Braća su nastupali na muzičkim festivalima širom svijeta, a publika je odlično prihvatila njihovu muziku.

- Kada emocija nadrasta sam razlog pesme prevazilaze se sve barijere. U svetu je baviti se ovakvim stvarima nešto posebno i oni to gledaju sa posebnim poštovanjem - kažu Teofilovići.

Često Ratko i Radiša naglašavaju da trenutno nema muzičkih emisija u kojima bi željeli da se Mojave i od toga ne odustaju.

- I sami ste svjedoci trenutne medijske slike koja jednostavno nema ni prostora ni razumevanja za ljude koji drugačije misle. Sa druge strane,  televizija kao medij nikada neće biti u mogućnosti da prenese ono što se dešava na samom koncertu. Mi smo koncertni, a ne televizijski ljudi, a toga su svesni svi posetioci koji dođu na sam koncert i doživljavaju ga kao nešto drugačije od svega što su do tada u životu čuli - objašnjavaju.

Svoj posljednji, treći po redus studijski album pod nazivom "Vidarica", snimili su sa gitaristom Miroslavom Tadićem.

- Da bi se ostvarila muzička saradnja sa nekim potrebno je da se poklopi mnogo stvari.  Mi se sa Miroslavom dugo znamo i ova saradnja je potpuno logična, jer su nam slična ne samo muzička već i životna interesovanja - dodaju Ratko i Radiša.

Za sada, naglašavaju, i ne razmišljaju o saradnji sa nekim drugim muzičarima.

I ove godine  blizanci Teofilović vrijedno rade, pa su imali koncertne promocije "Vidarice" u Beogradu, Novom Sadu i Čačku, a slijede koncerti, na ljeto, u Dubrovniku i Budvi. Sljedeće godine u februrau imaće koncert u "Mocart holu" u Beču. Trenutno se, kažu pripremaju za  Festival pravoslavne duhovne muzike  u Moskvi 20. maja u dvorani Čajkovski.

- Naša želja je da se koncertna promocija napravi i u Banjaluci i još nekom gradu ukoliko se pojave zainteresovani organizatori - ističu Teofilovići.

Damir Urban

Rad i muziku Teofilovića odlično je prihvatila i publika u Hrvatskoj, gdje su održali niz uspješnih koncerata.

 - Mislim da kvalitet nema barijere i da su ljudi željni novih muzičkih izraza - objašnjavaju braća svoju popularnost kod susjeda.

Zanimljivo je da ih je tamo "otkrio" i muzičar Damir Urban, koji je sa posebnom naklonjenošću govorio o njihovom predstavljanju "Vidarice" poslije koncerta na Brionima.

- Sa Damirom smo u kontaktu i mislim da je to jedan od retkih posvećenih umetnika u regionu. Pre svega se mora reći da je on multidisciplinarni umetnik, slikar je, pesnik, sam pravi svoju muziku i divan je čovek - kažu Ratko i Radiša.

I za kraj čitaocima poručuju: Nadamo se da ćemo se ponovo družiti kroz koncerte ove godine! Hristos Vaskrse!

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana