Božićne pjesme za najvjernije fanove

Marijana Miljić
Božićne pjesme za najvjernije fanove

Grupa “REM” planira da izda kolekciju najrjeđih singlova, a prihod od prodaje albuma otišao bi u humanitarne svrhe.

Gitarista Piter Bak rekao je da grupa, koja se razišla prije dvije godine, planira da svoje božićne pjesme koje su slali najvatrenijim obožavaocima sakupi jednog dana u jedan album. Bak je objasnio da su rokeri od 1988. do 2011. slali ograničena božićna izdanja članovima svog zvaničnog fan kluba.

- Postoji njih 24, što znači pedesetak pjesama - rekao je Bak.
Na ovim božićnim pjesmama bend je sarađivao sa “Radiohead”-om, Nilom Jangom i obrađivao pjesme Krisa Ajsaka. Proizvedeno je manje od 6.000 kopija svakog singla.

- Dopadala mi se ta ideja da svake godine dobiješ čudnu stvar u svojoj pošti. Bio je to materijal koji nigdje nije objavljen - rekao je on.

Na internetu je moguće pronaći kompletan set ovih singlova po cijeni od 1.155 dolara.

- I dok se za sada ne zna kada će boks set biti objavljen, svi članovi benda su u kontaktu. Viđamo se redovno. Bili su na mom vjenčanju - rekao je Bak.

“REM”, američki indi rok bend  djelovao je od 1980. godine i jedan je od najdugovječnijih i najuspješnijih bendova u istoriji muzike.

Grupu su u gradiću Atina (Džordžija) osnovali prijatelji iz djetinjstva, pjevač Majkl Stajp, gitarista Piter Bak, basista Majk Mils i bubnjar Bil Beri, koji je napustio grupu 1996. godine. Po Stajpovoj ideji, grupu su nazvali “REM”, što označava brze pokrete oka tokom sna.

“REM” su 1996. potpisali najskuplji ugovor u muzičkoj industriji. Za 80 miliona funti obavezali su se “Vorner brosu” da će snimiti pet albuma. Objavili su ih mnogo više. Bend koji je Kurt Kobejn opisao kao “najveći” objavio je 15 albuma, 60 singlova, a ima više od 80 miliona prodatih albuma širom svijeta.

Bend je svojim zvukom uticao na mnoge savremene muzičare.

Popularizovali su nezavisni, takozvani indi muzički pravac, a svjetsku slavu su stekli devedesetih albumima “Out of time”, “Automatic for the people” i “Monster”. Njihov hit “Everybody hurts”, čiji je tekst apel tinejdžerima koji su na ivici samoubistva, postao je himna mnogih generacija.

Učestvovali su u brojnim kampanjama za zaštitu životne sredine, ljudskih prava i poboljšanje položaja žena.

Posljednji album “Collapse into now” izdali su u martu 2011, a iste su godine saopštili da se rastaju poslije 31 godine uspješne karijere.

Solo karijera

Bak smatra da je razlaz grupe bio dobar izbor, naročito za njega jer je “procvjetao” kao solo izvođač. Prošle godine objavio je jedan, a iduće godine planira i drugi album.

- Poslije raskida napisao sam deset pjesama i počeo sam da pjevam, što nikada ranije nisam radio. Da se nismo raspali, nikada ne bih bio pjevač ili tekstopisac. Bio bih cijeli život momak sa strane - rekao je Bak.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana