Bora Đorđević za „Glas“: Mi bukvalno živimo rokenrol

Branislav Predojević
Bora Đorđević za „Glas“: Mi bukvalno živimo rokenrol

BANjALUKA - Legendarni srpski rok bend “Riblja čorba” proslaviće 45 godina svoje bogate karijere spektakularnim koncertom koji će odsvirati večeras od 21. čas, na banjalučkoj tvrđavi Kastel.

Sastav osnovan davne 1978. godine, jedan je najdugovječnijih rok bendova na ovim prostorima, iza kojeg je skoro pet decenija karijere, 20 studijskih albuma, stotine odsviranih koncerata širom regiona i svijeta te desetine nezaboravnih pjesama koje su odavno postale rok klasici.

Frontmen, tekstopisac i jedan od osnivača Bora Đorđević, za “Glas Srpske”, kaže da mu je teško povjerovati da sviraju 46 godina, posebno kada se osvrne na sve što je bend prošao tokom karijere.

- “Riblju čorbu” smo osnovali 15. avgusta 1978. nas četvorica, pokojni basista Miša i gitarista Rajko te bubnjar Vicko i ja. I evo, skoro 46. godina ostajemo i opstajemo u samom vrhu rok scene u Srbiji, regiona i usudiću se da kažem i šire. Ispunili smo skoro sve dečačke snove, obišli svet i u penziju otišli sa rokenrolom. Nažalost, prvi je otputovao emotivni prefinjeni gitarista Rajko. Nije mogao da podnese teret koji iznenadna slava nosi, tako da se preselio prerano u legendu. Mi, ostali smo se prošvercovali. Tu je prvih pet godina bio Bajaga, koji je svoje talente otkrio i razvio u “Čorbi”, a kada je otišao iz benda i napravio svoju veliku karijeru došli su Džindžer i Čutura. Džindžer je i dalje s nama, a kada je Čutura zbog ratova na ovim prostorima otišao, došao je Zoran Ilić. Klavijature je prvo svirao Vlada Barjaktarević, a onda je sa nama odrastao Nikola Zorić. Poslednjih desetak godina sa nama je odličan pevač iz Novog Sada, Jovan Jeftić koji nam mnogo pomaže da zvučimo kompaktnije. Onda se desila ta užasna, veštački izazvana epidemija, koja nam je odnela velikog i neprevaziđenog basistu Mišu. To je bio ogroman gubitak, uvek smo bend vodili Miša, ja i neko od menadžera. I tom iskušenju smo odoleli kada smo shvatili da jednostavno moramo da sviramo dalje jer bi, ako prestanemo i sami bili samo fizički živi. Postoji ona fraza da se rokenrol živi, a mi ga bukvalno i živimo. Sviramo i dalje. I snimamo i svakom se uspehu radujemo kao mala deca - rekao je Đorđević.

Od početničkih pokušaja sa legendarnim singlom “Lutka sa naslovne strane” i debi albuma “Kost u grlu”, zatim proboja legendarnim albumima “Prljava mašta i pokvarene strasti” i “Mrtva priroda”, koji su rušili tiraže i postavljali nove rekorde u domaćem rokenrolu, do prvih kriza i promjena u sastavu sredinom osamdesetih, “Čorba” je istrajavala i opstajala. Vratili su se na scenu kultnim albumom “Istina” i himnom “Pogledaj dom svoj anđele”, regrutovali nove poklonike, mijenjali zvuk, snimali nove hitove, pravili bolje i slabije albume, preživjeli mrak devedesetih, potom oživjeli karijeru u novom milenijumu, borili se protiv bolesti, porodičnih tragedija i smrti basiste Miše Aleksića i taman kada su bili otpisani Bora je ponovo vratio bend u život sa najavom turneje i novog albuma.

Bend danas slušaju njihovi ispisnici, ali i klinci koji nisu bili ni rođeni u doba najveće slave, a pjesme poput “Ostani đubre do kraja”, “Dva dinara druže”, “Na zapadu ništa novo”, “Anđele”, “Kada hodaš”, “Amsterdam” i brojne druge, nezaobilazni su klasici domaće muzike. Bora, ipak, iako svjestan da živi u doba retrospektive i svođenja računa, kad se dijele nagrade i dalje svoj bend vidi kao perspektivnu grupu.

- Imamo ozbiljan staž na leđima kao bend i stvarno sve češće dobijamo razne nagrade i priznanja za životno delo poput Ordena Karađorđeve zvezde prvog reda, velike nagrade “Ivo Andrić”, zvanje počasnog građanina Knina, nagradu “Radoje Domanović” za satiru, nagradu “Brankovog kola”. Meni lično, ipak, najdraža nagrade jeste zvanje počasnog građanina Čačka, pošto sam iz Čačka i samim time se ponosim. Svaka nagrada prija i znači da radiš ispravnu stvar. Oni koji pričaju drugačije lažu, ali moram reći da je “Riblja čorba” mlada i perspektivna grupa i tek ćemo se nadobijati nagrada - rekao je Đorđević.

Priliku da se provjere optimistične riječi frontmena,  jednog od najvećih rok bendova sa ovih prostora, publika ima već večeras, kada  se “Riblja čorba” popne na pozornicu na Kastelu i zasvira po ko zna koji put.

Ulaznice

Organizator koncerta je agencija “Kvin estrada”, a koncert se održava u okviru 11. festivala “Banjalučki dani muzike”.

Ulaznice se još uvijek mogu rezervisati putem telefona 066/ 905-399, kupovinom putem internet prodaje na “entrio.ba” ili na prodajnom mjestu ispred robne kuće “Boska”.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana