Boks-set Marka Lanegana “Bubblegum XX”: Neuljepšani izraz muzičke ljepote

Branislav Predojević
Boks-set Marka Lanegana “Bubblegum XX”: Neuljepšani izraz muzičke ljepote

SIJETL - Izdavačka kuća “Begars arkive” i zadužbina Marka Lanegana obilježiće 20. godišnjicu klasičnog albuma pokojnog umjetnika obimnim reizdanjem, koje izlazi 23. avgusta.

Kolekcija nazvana “Bubblegum XX” sadrži originalnu ploču uz potpuno remasterizovano ponovno izdanje u brojnim različitim formatima, uključujući i dvostruko LP izdanje. Takođe će biti i digitalno izdanje te četiri puta LP i tri puta CD izdanje, sa 40 pjesama, od kojih 12 ranije nije objavljeno. Četvorostruki LP boks-set uključivaće ​​knjigu od 64 stranice u tvrdom povezu sa esejima muzičara i novinara, zajedno sa studijskim bilješkama i prethodno neviđenim fotografijama.

Originalni album objavljen je 10. avgusta 2024. uz gostovanje istaknutih muzičara poput: Pi Džej Harvija, Džoša Homa i Nika Oliverija, Grega Dulija, Dafa Mekejgena i Izija Stradlina, a pojavljuje se i Laneganova bivša supruga Vendi Rej Fauler. “Bubblegum” je dobio pozitivne kritike i ostao Laneganovo najuspješnije izdanje do sada, dostižući 39. mjesto na “Bilbordovoj” listi nezavisnih albuma. U svojoj knjizi “Ja sam vuk” iz 2017. Lanegan je naveo da je želio napraviti zaokret od prethodnih solo albuma, koji su ga počeli voditi u jedan žanr.

- Nakon prvih pet albuma počeli su prečesto uz moju muziku koristiti izraze, alt-kantri ili amerikana. Želio sam da napravim jednako mračnu, ali glasnu rok ploču. Dok su mnoge pjesme nastale iz mjesta potištenosti i tuge na kraju burne veze “Bombed” je nastala kada sam, nakon što sam je napisao, stavio mikrofon ispred Vendi Rej Fauler, moje bivše supruge. Natjerao sam je da pjeva uz snimljenu melodiju. Svidio mi se rezultat jer me podsjetio na “Rojal truks”, grupu koja mi se jako dopadala - rekao je Lanegan.

Nova kolekcija takođe uključuje remasterizovano EP izdanje “Here Comes That Njeird Chill (Methamphetamine Blues, Edžtras & Oddities)”, kojem su dodate tri bonus pjesme, kao i još jedan zapis koji sadrži demo i neobjavljene pjesme, koji se sastoji od odlomaka sa sesija “Bublegum” i numera koje je snimio, producirao i miksao producent Troj van Livin u raznim hotelskim sobama uz Lanegana koji pjeva, a Van Livin svira sve instrumente.

- Ove hotelske demo sesije su u osnovi zaboravljene. Kada sam čuo vijest o Markovoj smrti ta sjećanja su počela da mi se vraćaju. Pretražio sam svoju arhivu i nekako uspio otvoriti ove sesije. Ove ideje ne mogu biti svježije. Originalni grubi miksevi su realna vremenska kapsula koja je izdržala 20 godina, koliko je prošlo. To je pravi Markov poklon nama koji ga volimo i njegov neuljepšani izraz muzičke ljepote. Sa svakim slušanjem ponizan sam i počašćen da podijelim njegov dar s vama - rekao je Van Liven.

Godine 2022. Lanegan je umro u svom domu u Irskoj 22. februara u 57. godini. Proslavio se kao pjevač rok benda “Skriming tris”, a kasnije se pridružio i grupama “Kvins of ston ejdž” i “Guter tvins”, uz seriju fantastičnih solo albuma.

Problemi

Koliko je njegov život obilježen vrhunskim talentom i upečatljivim vokalom toliko je bila i zloglasna njegova borba sa alkoholizmom i zavisnošću od heroina tokom devedesetih i ranih dvijehiljaditih te brojnim problemima sa zakonom.

Tokom turneje benda “Skriming tres” 1992. njegova ruka se toliko zarazila upotrebom heroinskih igala da su doktori razmišljali o amputaciji, ipak, nakon dva liječenja, ostavio je narkotike i posljednju deceniju života proveo trijezan. Bio je poznat po svom baritonu, koji je opisan kao grebanje trodnevne brade, ali i savitljiv kao koža na mokasinama uz česta poređenja sa Tomom Vejtsom, Leonardom Koenom i Nikom Kejvom.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana