Bob Dilan izdaje boks-set “The 1974 Live Recordings”

Branislav Predojević
Foto: Arhiva

LOS ANĐELES - Istorijski povratak Boba Dilana na slavnu turneju iz 1974. godine u pratnji jednako slavne ekipe iz sastava “Bend”, dokumentovano je u novom masivnom boks-setu pod nazivom “The 1974 Live Recordings”.

U ovoj raskošnoj kolekciji na nevjerovatnih 27 diskova nalazi se 431 numera (od čega 417 ranije neobjavljenih) sa Dilanove turneje, koja je označila njegov povratak koncertima nakon kontroverzne turneje iz 1966. godine. 

Pomenuta turneja uključivala je 40 koncerata, 30 datuma i 21 grad i bila jedan od najvećih takvih poduhvata svog doba i održana je u potpunosti u zatvorenim sportskim arenama. 

Turneja koja je ponovo spojila Dilana sa “Bendom” na pozornici bila je zamisao Dejvida Gefena, koji je namamio Dilana u svoju izdavačku kuću “Aslum rekords”, jer je muzičar tada bio nezadovoljan uslovima svog ugovora sa “Kolumbijom”. 

Nekoliko sedmica prije nastupa objavljen je  “Planet Vaves”, prvi studijski album koji su napravili Dilan i “Bend”. Često su bila svirana dva seta, popodne i uveče, svaki dan, a obuhvatali su materijal “Benda”, zajedničke pjesme Dilana i “Benda” te solo nastupe Dilana.

Novinar i pisac Rej Pedžet, autor brojnih knjiga o Dilanu i “Bendu”, napisao je na svom “Tviter” nalogu da je ovo izdanje sveti gral za fanove.

- Ovo je sveti gral za sve fanove Dilanove turneje iz 1974. godine, jer 21 zvučni zapis nikada prije nije pušten u promet. To je luda brojka. Samo pet snimaka kružili su kao butlezi... Snimci ploče dolaze sa traka sa 16 nastupa dok je album “Before The Flood” skoro u potpunosti preuzet iz posljednja dva nastupa u Los Anđelsu. Tako da se snimci iz Njujorka, Sijetla i Oklanda uglavnom nikada nisu čuli... 

Najuzbudljivije jeste to što mnogi zapisi dolaze iz ranih datuma kada su set-liste bile divlje. Kako je turneja odmicala, stvari su počele stagnirati u izboru pjesama i u izvedbi, prosto umor je činio svoje - napisao je Pedžet.

Kao i kolecija “The 1966 Live Recordings” iz 2016. kojom je Dilan proslavio 50. godišnjicu turneje iz te godine sa setom od 36 CD-a nova kolekcija dokumentuje sve profesionalno snimljene koncerte sa turneje iz 74  godine. Dilan je od 1966. odsvirao samo nekoliko setova uživo, tako da su očekivanja bila velika, dostojna jednog od najpopularnijih muzičkih umjetnika pomenute ere.

Datumi su počeli 3. januara u Čikagu i trajali do 14. februara u Inglvudu u Kaliforniji. U međuvremenu, Dilan i “Bend” su svirali u Filadelfiji, Torontu, Atlanti i Sijetlu, između ostalih gradova. 

Obilazak arene je naveden kao prvi veliki te vrste, postavljajući pozornicu za sve što je uslijedilo. Do kraja turneje, Gefen je naručio snimke sa više traka, što je bio standard u to vrijeme, za eventualno objavljivanje na planiranom koncertnom albumu.

Pomenuti dvostruki koncertni album “Before The Flood” nakon turneje objavljen je u junu 1974. godine Snimci su uključivali duboke rezove poput “Hero Blues” sa početka karijere, hitove Lady Lady Lay" i "Like A Rolling Stone" te pjesme iz Dilanovog kataloga koji datiraju iz šezdesetih ("It Ain't Me Babe", "Gates Of Eden), te prolazak kroz "Planet Vaves" ("Nobody Cept You", "Forver Young").

Kako bi najavila dolazak novog  seta, izdavačka kuća je izdala prethodno neobjavljenu izvedbu “Forever Young” kao singl, snimak sa koncerta u Sijetlu 9. februara 1974. godine. 

Činjenica da ovo nije “butleg” serija, može ponuditi ohrabrenje Dilanovim obožavaocima koji se nadaju da bi sljedeće službeno iskopavanje neobjavljenog studijskog materijala moglo doći u narednih godinu dana. Posljednji tom u toj seriji, "The Bootleg Series Vol 17: Time Out Of Mind Sessions (1996-1997)" objavljen je u januaru 2023.

Takođe, postoji zanimljivo izdanje za kolekcionare vinila, pošto je jasno da potpuno objavljivanje sadržaja u LP obliku nije u planu, jer bi to vjerovatno s obzirom na broj pjesama podrazumijevalo najmanje 50 ploča u kutiji. 

Izdavačka kuća Džeka Vajta “Before The Flood” izdaje set kondenzovanog vinila od tri LP-a, koji će sadržavati jednu posebno odabranu verziju svake pjesme izvedene na turneji koja ranije nije bila predstavljena na “Before The Flood” albumu. 

Dilan, koji rijetko odlazi sa turneje na duže vrijeme, trenutno je ponovo na putu, nastupajući kao dio “Odmetničkog muzičkog festivala” slavnog kantri umjetnika Vilija Nelsona. On ima još 16 nastupa u okviru turneje koju predvodi Nelson, uključujući finale 31. jula u Los Anđelesu.

BEND

Sastav “Bend” (The Band) bio je legendarni kanadsko-američki rok bend osnovan u Torontu, Ontario početkom šezdesetih godina prošlog vijeka. 

Činili su ga Kanađani Rik Danko, Gart Hadson, Ričard Manuel, Robi Robertson i Amerikanac Levon Helm. Bend je kombinovao elemente folka, roka, džeza, soula  i kantrija. Tokom 1965. godine Bob Dilan ih je pod imenom “Hoks” unajmio za svoju turneju po SAD 1965. i 1966. godine. 

Nakon turneje, grupa se preselila uz pomoć Dilana u Vudstok, gdje su napravili neformalne snimke koji su kasnije postali “The Basament Tapes”  i osnova za njihov debi album iz 1968. “Music From The Big Pink” pod novim imenom “Bend”. Dilan je nastavio da sarađuje sa “Bendom” tokom njihove karijere, uključujući zajedničku turneju 1974. godine.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana