Bend U.D.E.S. nastupa u Španiji

Aleksandra Madžar
Bend U.D.E.S. nastupa u Španiji

Banjaluka - Tamburaški bend U.D.E.S. zajedno sa Gradskim tamburaškim orkestrom iz Banjaluke predstaviće se u oktobru na originalan način u okviru međunarodne kulturne manifestacije u Santa Suzani u Španiji.

Najavio je ovo pjevač iz ovog benda Velimir Blanić, koji nastupa zajedno sa Tatjanom Guzijan (bas) Sanijem Burgićem (kontrabas), Saletom Jokanovićem (basprim) i Slavišom Subotićem (prim).

- U periodu od deset dana predstavljaćemo kulturu Banjaluke i Republike Srpske, a to će biti i premijera našeg umjetničkog rada na evropskoj sceni - rekao je Velimir Blanić koji je banjalučkoj publici poznat i kao glumac.

On je ispričao da se ideja o osnivanju tamburaškog benda
rodila prije nekoliko godina kada je pored glume kao osnovnog zanimanja odlučio da se oproba i u ovoj vrsti umjetnosti.

 - Muzika je bila, još je i biće sastavni dio mog života, a tamburicu kao instrument iskreno volim, pa sam imao potrebu da tu ljubav podijelim sa još nekim - kaže Blanić ističući da su članovi benda neizostavan dio ove priče, ali i publika koja im daje energiju zbog koje su se i odlučili za ove muzičke korake.

Kada je u pitanju "Tamburica fest 2012", koji je nedavno održan u Banjaluci, Blanić naglašava da je taj nastup jako bitan kako zbog promocije benda, tako i zbog iskustva koje stiču.

- Mislim da je to najljepši način da se predstavimo širem auditorijumu i da titula koju smo dobili kao mlade nade "Tamburica festa 2012" treba da nam bude vodilja u budućnosti - objasnio je Blanić.

Smatra da su Banjalučani definitivno upoznati sa čarima tamburaške muzike, što dokazuje i samo postojanje Gradskog tamburaškog orkestra kao institucije koji pored koncerata njeguje i edukuje mladi kadar ovog grada.

- Još jedna potvrda tome je postojanje mnogih tamburaških sastava u Banjaluci, a mi smo na neki način prvi tamburaški bend u gradu na Vrbasu koji se publici predstavlja na potpuno novi način - zaključio je Blanić.

Kako kaže Blanić, gluma mu je mnogo pomogla da se oslobodi početničke treme i neprijatnosti kad treba da pjeva pred publikom, ali i da obogati nastupe jednom dozom glumačke kreativnosti i slobode interpretacije pjesama koje ovaj bend radi.

Premijere

- Interesantno je da je tamburaški bend U.D.E.S. imao više premijera u različitim ambijentima. Premijernu uličnu svirku održali smo u centru Banjaluke. Zatim je bilo premijerno pojavljivanje na manifestaciji "Jelaški dani 2012", kao i premijerni nastup na našem prvom festivalu koji je održan na Gradskoj terasi "Pingvin", takođe u Banjaluci - rekao je Velimir Blanić.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana