Bend “Grin dej” slavi 30. godišnjicu albuma “Dookie”: Ploča koja je vratila pank na top liste

Branislav Predojević
Bend “Grin dej” slavi 30. godišnjicu albuma “Dookie”: Ploča koja je vratila pank na top liste

NjUJORK - Slavni američki rok bend “Grin dej” proslaviće 30. godišnjicu svog bestseler albuma “Dookie” iz 1994. sa proširenim boks-set izdanjem, koji će biti objavljen 29. septembra.

Album “Dookie” objavljen je početkom 1994. godine kao treći album benda “Grin dej” i njihov prvenac za veliku izdavačku kuću i prodat je u više od 10 miliona primjeraka samo u SAD. Nakon izlaska albuma “Grin dej” je pošao na svjetsku turneju uz nastupe na festivalima “Lolapaluza” i “Vudstok” 1994, gdje su započeli poznatu tuču u blatu. Tokom koncerta radnik obezbjeđenja je mislio da je basista Majk Dernt samo obožavalac koji se popeo na scenu i izbio mu par zuba. Pošto su tu scenu vidjeli milioni gledalaca putem televizije, performans sa “Vudstoka” 1994. donio im je još veći publicitet i popularnost. Album je stigao na drugo mjesto američke liste albuma za dvije sedmice i uključivao hit singlove: “Longview”, “Welcome to Paradise”, “Basket Case”, “She” i “When I Come Around”.

Osvojio je nagradu “Gremi” za najbolji alternativni album i doveo trio iz Kalifornije do statusa superzvijezda. Prodat je u nevjerovatnih 20 miliona primjeraka širom svijeta i ističe se kao “prvi pank album koji je dobio status dijamantske ploče za prodaju u Sjevernoj Americi. Magazin “Roling stoun” ga je uvrstio na svoju listu “500 najboljih albuma svih vremena”, sajt “Pičfork” ga je retrospektivno krstio kao jedan od najvećih tinejdžerskih albuma bilo koje generacije.

Boks set paket sadrži originalni album i neobjavljene demo-snimke te dva snimka uživo sa velike turneje u znak podrške albumu. U pitanju su snimci koncerata na “Vudstoku” i nastup 5. juna iz Barselone, odsviranih tokom 2004. godine. Ova kutija označava prvo zvanično pojavljivanje koncerta u Barseloni i brojnih demo-snimaka, koji su stajali u arhivi grupe. Deluks izdanje albuma “Dookie” povodom 30. godišnjice biće dostupno svuda u digitalnom obliku, kao i ograničeno izdanje od šest vinilnih ploča i četiri CD diska sa više od 60 pjesama. Osim toga, specijalna vinilna verzija vinil sa šest LP-a biće dostupna samo u veb prodavnici benda i indi prodavnicama ploča, a svaka ploča će biti otisnuta na drugoj nijansi smeđeg vinila.

Paket je pun kolekcionarskih predmeta poput fotografija, postera, naljepnica, privjesaka, a obje verzije boks-seta sadrže tekstualni uvod koji je napisao producent albuma Rob Kavalo i opsežne bilješke dobitnika “Gremi” nagrade Boba Mehra.

Karijera

Osnovan 1986. u Berkliju u Kaliforniji “Grin dej” je jedan od najprodavanijih bendova na svijetu svih vremena, sa više od 75 miliona prodatih ploča širom svijeta i 10 milijardi kumulativnih audio-vizuelnih strimova tokom karijere. Petostruki su dobitnici nagrade “Gremi” i ključni sastav u popularizaciji i oživljavanju mejnstrim interesovanja za pank rok, katapultirajući dugu karijeru. Čuveni “Entertejment vikli” nazvao ih je najuticajnijim bendom svoje generacije, a od 1990. godine rade u sastavu gitarista i pjevač Bili Džo Armstrong, basista Majk Dernt i bubnjar Tre Kul.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana