Bend “A-ha” reizdaje popularni album “Hunting High and Low” na šest ploča VIDEO

 Branislav Predojević
Bend “A-ha” reizdaje popularni album “Hunting High and Low” na šest ploča VIDEO

LONDON - Slavni norveški bend “A-ha” i jedan od najpoznatijih svjetskih pop sastava osamdesetih izdaće luksuzno vinilno reizdanje svog besteler albuma “Hunting High and Low”.

Ovaj raskošni set od šest ploča donosi nevjerovatan niz demo-snimaka, alternativa i remiks verzija na vinilu prvi put. Zvuk je potpuno remasterizovan i dolazi sa knjižicom od 64 stranice koja će ponuditi brojne eseje i fotografije. To je ukupno 60 numera na šest crnih vinil ploča, koje donose potpuno novi pogled na jedan od bestseler albuma svog vremena.

Norveški elektropop trio, sastavljen od pjevača Mortena Harketa, gitarista Pola Vaktara i klavijaturiste Magne Furuholmena preselio se u London 1982. godine da bi napravio muzičku karijeru. Debitantski album snimljen je u Londonu, a producirali su ga Toni Mansfild, Džon Retklif i Alan Tarni, a originalno je objavljen 1985. godine. Sa njega je objavljeno pet singlova i to “Take On Me”, “Love Is Reason”, “The Sun Always Shines on TV”, “Train of Thought” i “Hunting High and Low”.

Popularnost pjesme “Take on Me” donijela je bendu mjesto broj jedan u Americi i broj dva na britanskim top-listama, čime su postali prvi norveški bend koji je to uspio u istoriji. Album je prodat u više od deset miliona primjeraka širom svijeta i uvršten je u knjigu “1001 album koji morate čuti prije nego što umrete”.

Kritičar Tim Digravina rekao je za ovaj album da je simbol vremena, ali i odlična pop ploča.

- Ne može se pobjeći osjećaju da je “Hunting High and Low” proizvod osamdesetih, ali sa visokim performansama poput “Take on Me”, to je kohezivni album sa pametnim promjenama tempa i konstantno uspijeva da zadovolji potrebu publike za vrhunskim sinti pop zvukom - rekao je Degravina.

Američki uspjeh benda “A-ha” kulminirao je njihovom nominacijom za “Gremi” nagradu, koju je na kraju osvojila pjevačica Šade. Sam sastav šira američka javnost pamti gotovo u potpunosti po pjesmi “Take on Me” i kao takav bend se često smatra čudom sa jednim hitom, dok su u ostatku svijeta izdavali redovno albume i svirali koncerte do danas. Ovo luksuzno vinilno izdanje biće objavljeno 24. februara iduće godine.

Video

Ogroman uspjeh albuma i pjesme “Take On Me” bend duguje revolucionarnom videu za ovu numeru, koji je stvoren kombinacijom animacije/živih snimaka i skica koje se zovu rotoskopiranje, u kojem se pojedinačni kadrovi filma crtaju ili boje. Postao je jedan od trenutno najprepoznatljivijih i najtrajnijih muzičkih spotova u istoriji kanala MTV, gdje je nominovan za osam nagrada na trećoj godišnjoj dodjeli “MTV video-nagrada” 1986. godine, osvojivši šest.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana