Belgijski 'Kugoni trio' na “Jesenjoj sonati“ u Banjaluci: Novi zvuci klasika i savremenika

Milanka Mitrić
Belgijski 'Kugoni trio' na “Jesenjoj sonati“ u Banjaluci: Novi zvuci klasika i savremenika

BANjALUKA - Sastav „Kugoni trio“ iz Belgije nastupio je večeras u koncertnoj dvorani Banskog dvora, na 6. internacionalnom muzičkom festivalu „Jesenja sonata“.

Ovaj sastav čine pijanista Bert Koh, violinista Nikolas Dupon i saksofonista Kurt Bertels.

Prisutni su imali priliku da čuju kompozicije Viktora Herbijeta, Astora Pjacole, Pitera Šuermansa, Dmitrija Šostakoviča, Kristine Arakeljan, Benjamina Lika i Zite Bruzajte, i da tako prođu kroz poznate, a u isto vrijeme i nove zvuke klasičnih i savremenih kompozitora.

Kako je naveo saksofonista Kurt Bertels, drago mu je što su večeras u Banjaluci, gdje su stigli u utorak, te imali priliku i da posjete Akademiju umjetnosti Univerziteta u Banjaluci, gdje su održali masterklas za studente.

- Moram priznati da kada u Belgiji razmišljamo o ovakvim događajima, ne pomišljamo na Banjaluku često, a tek sada smo postali svjesni i shvatili smo da je Banjaluka iznjedrila jedan festival koji djeluje obećavajuće, što je predivno - kazao je on.

Kada je riječ o večerašnjem koncertu, on je istakao da je, kao i njihov album iz 2021. godine „Classics Revisited“, na neki način podijeljen u dva dijela. S jedne strane, tu je nova muzika, i djela kompozitora koji su namjenski stvarali za trio, a sa druge strane, tu su klasici, poput Astora Pjacole i Dmitrija Šostakoviča. Takve kompozicije izvode dajući im novu svježinu.

- Više nam nije toliko zahtjevno da izvodimo djela, Astora Pjacole, jer smo njegove kompozicije već mnogo puta izveli. No, izazovno na ovakvim koncertima je jer je publika uvijek drugačija i uvijek je potrebno naći neku novu povezanost i energiju - kazao je on.

 

Savremeni belgijski kompozitor i profesor Piter Šuermans, čiju kompoziciju „Escape Velocity“ su izveli večeras, bio je gost na ovom koncertu, a u svom kratkom obraćanju publici, naveo je da je takođe održao master klas za studente Akademije umjetnosti u Banjaluci, te objasnio značenje kompozicije.

- „Escape Velocity“ je metafora za dostizanje slobode, kada osjetiš neku vrstu uzdizanja ka željenoj slobodi - rekao je on.

„Jesenja sonata“ biće nastavljena sutra, kada će u koncertnoj dvorani nastupiti Biljana Jašić Radovanović (klavir) i Ognjen Popović (klarinet).

Četvrtog festivalskog dana, u subotu , posjetioci će moći da uživaju u koncertu japanskih muzičarki Jukiko Uno (violina) i Šiori Kuvahare (klavir), a festival će biti zatvoren u nedjelju, kada će nastupiti violončelista Dmitrij Kouzov iz Rusije i orkestar „Kamerata“ iz Novog Sada.

Svi koncerti počinju u 20 časova.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

Galerija
© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana