Bejbej Vang svira na vodi

Aleksandra Rajković
Bejbej Vang svira na vodi

Beograd - Mlada kineska perkusionistkinja Bejbej Vang predstavila se srpskoj publici nastupom sa Beogradskom filharmonijom pod dirigentskom upravom svog zemljaka, šefa dirigenta BF Muhai Tanga, u Kolarčevoj zadužbini na koncertu iz ciklusa "Bizart".

Vangova je prava muzička atrakcija, a na programu beogradskog koncerta bile su "Rimske fontane" Otorina Respigija, "More" Kloda Debisija i "Vodeni koncert za vodene udaraljke i orkestar" Tana Duna.

Za njen koncert bilo je neophodno 250 litara vode i neuobičajeni muzički instrument dopremljen iz Šangaja. Mlada muzičarka za izvođenje kompozicija koristi balon sa vodom, čaše, drvene posude različitih veličina, plastične cijevi, gudala i druge rekvizite za perkusije.

Zanimljivo je i da je za izvođenje nesvakidašnjeg koncerta bio neophodan i reket za stoni tenis, klikeri, loptice skočice i đon cipele, pod scene je prekriven laminatom, a note su uvijene u foliju.

Bejbej Vang rekla je da je od vitalnog značaja za uspjeh koncerta da ona lično raspakuje i postavi instrumente, vodeći računa o najsitnijim detaljima, jer za izmjene u toku programa nema vremena.

Umjetnica, čiji je otac majstor kung-fua, rekla je da je izvođenje "vodene" muzike u zapadnjačkoj tradiciji uz orkestar jedan od načina da se promoviše istočnjačka kultura.

Ona je dodala da su na njenom repertoaru i preostala dva koncerta iz "Organske trilogije" Tana Duna "Zemljani" i "Papirni", a inspiraciju za vježbanje pronalazi dok pije vodu, tušira se, pere ruke i u svim drugim prilikama.

Kineska umjetnica je prije četiri godine diplomirala na odsjeku za udaraljke i dobila priznanje za izuzetne rezultate tokom studija od Centralnog muzičkog konzervatorijuma u Kini.

Vangova je počela da uči sviranje udaraljki i klavira sa šest godina, a prvu zlatnu medalju na Nacionalnom muzičkom takmičenju u Kini osvojila je sa petnaest godina.

Prije tri godine pobijedila je na sedmom Takmičenju bubnjara u Hongkongu i dobila poziv da nastupi kao solista sa Kineskim orkestrom iz Hongkonga.

Već nekoliko godina nastupa kao solista u Dunovoj "Organskoj muzičkoj trilogiji" ("Vodeni koncert", "Papirni koncert", "Zemljani koncert") i kao perkusionista u djelima savremenih kineskih kompozitora.

Kao solista svirala je sa više od deset orkestara širom svijeta, išla je na turneje po SAD, Kanadi, Evropi, Aziji i Dalekom istoku.

Takođe, prošle godine dobila je nagradu "Metju i Martin Najt" Kraljevske muzičke akademije, na koju se upisala sa željom da u Londonu završi svoje druge master studije.

Najzanimljiviji i najprovokativniji ciklus koncerata "Bizart", pokrenut u jubilarnoj, 90. sezoni Beogradske filharmonije, osmišljen je kao koncertni susret sa neobičnim instrumentima i virtuoznim izvođačima, čije umijeće "doseže do granica mogućeg sa naučnom fantastikom".

Na prvom od ukupno pet koncerata u ciklusu, na kojima publika sluša klasičnu muziku iz potpuno drugačijeg ugla, na džinovskim i najminijaturnijim flautama svirao je Matijas Ciglar, solo flautista Ciriškog kamernog orkestra, koji se u svijetu proslavio izvođenjem na neobičnim flautama različitih veličina.

Muzika za slušanje i gledanje

Bejbej Vang je rekla da se neobičnim koncertima koje izvodi u potpunosti ostvaruje ideja kompozitora da muzika služi za "gledanje i slušanje". Kineska umjetnica smatra da neki ljudi putem njenih nastupa ponovo otkrivaju životne stvari koje ih okružuju, ali ih često ne primjećuju.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana