Banjalučki bend “Čarna” objavio prvi album: “Dijete noći” počinje svoj život

Branislav Predojević
Banjalučki bend “Čarna” objavio prvi album: “Dijete noći” počinje svoj život

BANjALUKA - Talentovani banjalučki rok sastav “Čarna” objavio je prvi studijski album “Dijete noći”, koji je od juče dostupan na svim striming platformama.

Nakon trijumfa na Banjalučkoj, Zaječarskoj i Mostarskoj gitarijadi, banjalučki sastav osnovan 2009. godine je kapitalizovao uspjeh sa prvim studijskim izdanjem. Na prvencu grupe nalaze se pjesme “Maske”, “Jug”, “Staklene suze”, “Mute”, “Krila”, “Kraj”, “Glas”, “Istina”, “Vrati me” i “Sanjaš”. Kako ističe frontmen benda David Jojić, novi album su obilježile i saradnje s domaćim muzičarima.

- Posebno smo ponosni na činjenicu da smo na dvije pjesme sarađivali s drugim umjetnicima. Na numeri “Mute” gostuje banjalučki reper Bojan Madžar, koji se potpisuje kao Zdoje. Pored toga, predstavljamo i pjesmu “Krila”, koja je snimljena u saradnji s Jasminom Šutom iz Mostara - rekao je Jojić. Iz benda poručuju da je ovaj album mogao i ranije doći pred publiku, ali da je ipak odluka bila da se dočeka pravo vrijeme.

- Pomalo smo stidljivo čuvali sve pjesme od očiju, odnosno ušiju javnosti, dok ih nismo doveli do savršenstva, kako tekstualno i instrumentalno, tako i produkcijski - dodao je Jojić.

Jedan dio numera je snimljen u studiju “Kirit Ungol” u Aleksandrovcu kod producenta Dražena Kecmana, dok su neke od pjesama snimljene u studiju “Pavaroti” u Mostaru pod producentskom palicom Marka Tice.

- Željeli smo da ovim albumom opravdamo povjerenje publike, ali i muzičkih velikana zemlje i regiona, koji su nam ukazali povjerenje proglasivši nas za najbolji bend na tri velika takmičenja - poručio je Jojić. Frontmen sastava dodao je da su sami članovi benda zaslužni za svaki segment ovog albuma.

- Sve smo radili u svojoj režiji. Pored samih pjesama, i vizuelni identitet benda je djelo samih članova, a numera “Vrati me” naša je posveta pokojnom gitaristi Zlatku Mušiću, jednom od osnivača grupe - rekao je Jojić.

Novi album banjalučkog benda, koji djeluje u sastavu  David Jojić (vokal), Igor Stanković (gitara), Darko Karać (bas gitara), Vladan Gvozdić (bubanj) i Srećko Popović (gitara), moguće je poslušati na svim striming platformama, kao i na “Jutjub” kanalu grupe.

Kada su u pitanju naredni planovi benda, oni ističu da će se muzičari sada fokusirati na promociju novog materijala pred publikom uživo.

Zvuk

U svom već prepoznatljivom stilu “Čarna” se na novom albumu naslanja na aktuelne trendove u hevi zvuku, ali Jojić kaže da ne mare puno za linije podjela u rok zvuku.

- Sjećam se, kad smo se prvi put okupili, niko nas nije htio primiti na festivale rok muzike, jer smo bili previše žestoki, a za festivale metal muzike previše blagi. “Čarna” od svog nastanka hoda tankom linijom između rokenrola, hard roka i metala. Tako nam najviše i odgovara. Pokojni Zlaja znao je govoriti da ne možeš biti dobar muzičar ako se ograničiš samo na jedan žanr. I našoj publici je teško da nas stavi u kalup žanra, to vidimo i po ljudima koji dolaze na nastupe - rekao je Jojić.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana