Banjalučke dive pjevaju svome gradu

Mirna Pijetlović
Banjalučke dive pjevaju svome gradu

BANjALUKA - Humanitarni koncert "Banjalučke dive svome gradu" biće održan sutra u 20 časova na Velikoj sceni Narodnog pozorišta Republike Srpske, a prihodi od prodaje ulaznica namijenjeni su Odjeljenju intenzivne njege dječije klinike Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka.

Na koncertu će nastupiti Radmila Smiljanić, Dunja Simić, Ljiljana Vinkler, Lidija Pajić, Miljana Brezičanin i Ana Simanić.

Tenor Aleksandar Manevski nastupiće kao gost, uz klavirsku pratnju koju čini Arsen Čarkić i Dario Humenjuk, a koncert će svojim prisustvom uveličati i glumci Dobrica Agatonović, Đorđe Marković i Goran Jokić.

Prema riječima direktora nacionalnog teatra Nenada Novakovića, ovim koncertom su željeli da obraduju sve dame i prirede im ovaj koncert kao poklon za 8. mart, Dan žena.

- Sve dame su rado prihvatile tu ideju, kao i njen drugi, humani segment, te se u tu svrhu odrekle svog honorara. Ovi prelijepi glasovi pjevaće svom gradu i pokazaće mu da su tu uz njega i da pjesmom žele da ga oplemene - rekao je Novaković.

Kako je istakla operska diva Dunja Simić, bez razmišljanja se rado odazvala inicijativi Nenada Novakovića, te je naročito zahvalila gostima iz Beograda koji su odvojili svoje vrijeme za nastup u Banjaluci.

- Nadam se da će ovakvih inicijativa biti više u budućnosti, jer je Banjaluka zaslužila da sluša operu češće. Treba pokušavati koncertima nametnuti kult opere publici, koji još nije zaživio u Banjaluci, a iskreno se nadam da hoće - dodala je Simićeva.

Direktor Univerzitetskog kliničkog centra Banjaluka Brano Topić zahvalio je svima u ime djece koji su pacijenti pedijatrijske klinike, na predivnoj inicijativi za sjajni program koji su osmislili naši umjetnici da bi im nesebično pomogli i olakšali im liječenje.

PROGRAM

Programom su predviđene arije iz opera "Karmen", "Travijata", "Turandot", "Don Paskvale", "Faust" i "Kavalerija Rustikana" zatim kompozicije "Nimfa" Petra Krstića, "Aman djevojko" Petra Konjovića, te "Nezahvalno srce" Salvatorea Kardilja. Dobrica Agatonović će govoriti pjesmu "Suze" Alekse Šantića, a Đorđe Marković "Gavran" Edgara Alana Poa.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana