Banjalučka umjetnica Jovana Raljić nastupala na turneji u Evropi i Africi: Ovacije u Kairu pamtiće čitav život

Dejan Jovičić
Banjalučka umjetnica Jovana Raljić nastupala na turneji u Evropi i Africi: Ovacije u Kairu pamtiće čitav život

BANjA LUKA - Čarobni zvuci violine, kojima je opčinila publiku na turneji u Evropi i Africi, svrstali su banjalučku umjetnicu Jovanu Raljić u red najboljih savremenih klasičara sa balkanskih prostora.

Koncerte, za koje se tražila karta više, održala je proteklih mjeseci u Francuskoj, Holandiji, Portugaliji i Italiji, a nedavno se vratila iz Egipta gdje je na tri nastupa u Kairu i Aleksandriji svirala pred oko 600 posjetilaca i doživjela nezaboravno iskustvo.

Jovana Reljić za “Glas Srpske” kaže da je u Egipat otputovala uz posredstvo austrijskog konzulata, a nezaboravan doček i ovacije koje je doživjela na sceni Kairske opere obilježili su njenu karijeru. 

- Ovakve reakcije publike zaista nisam očekivala. Bila sam naprosto zbunjena, jer sam gotovo sat vremena dijelila autograme i slikala se sa posjetiocima osjećajući se zahvalnom što sam mogla podijeliti svoju muziku i kroz nju izraziti emocije. Egipat me oduševio svojom višemilenijumskom kulturom i bliskošću sa našim područjem, u smislu orijentalne muzike i hrane, ali i rastužio komplikovanom političkom i društvenom situacijom – kaže Jovana.

Već godinama boravi u Austriji, gdje je trenutno prva violina renomiranog simfonijskog orkestra “Brucknerorchester” u Lincu i “Niederbayerische Philpharmonie”, a paralelno gradi uspješnu solističku karijeru kao koncertni violinista.

Po povratku iz Egipta, održala je koncert u Beču na kojem se, kako kaže, moglo vidjeti koliko je muzika univerzalna, što je publici ponovo priredilo nezaboravan doživljaj.

- U Austriji sam održala dva neobična koncerta,  a jedan od njih bio je u ispunjenoj i svjetski priznatoj sali Hora bečkih dječaka gdje sam dobila mali izazov da prvi put u životu povežem dva žanra, tango i džez, i kombinujem violinu i svoj vokal. Zatim sam u Lincu izvela Betovena, Bramsa i vatrenog Ravela sa džez dodatkom gdje su ljudi zaista ostali oduševljeni i davali komentare da još nisu vidjeli i čuli takvu kombinaciju virtuoznosti na violini sa džez pjevanjem – ističe Jovana.

Note koje joj klize kroz prste nevjerovatnom lakoćom i osjećanja koja unosi u “kraljicu instrumenata” stvaraju nesvakidašnju magiju koje se može doživjeti na njenim nastupima.

Imala je privilegiju da bude koncertmajstor prestižnih austrijskih simfonijskih orkestara, kao što su “Webern Kammerphilpharmonie”, “Nova Sinfonietta”, “Valsassina Ensemble” i “Wiener Jeunesse”. Nastupala je i sa internacionalnim orkestrom “Junge Deutsche Philharmonie”, simfonijskim orkestrima iz Venecije i Milana, a svojevremeno je bila i prva violina Banjalučke filharmonije.

- Krasi me radoznalost u treniranju brzog čitanja zahtjevnih kompozicija, a imam i fotografsko pamćenje koje sam posjedovala još kao dijete. To je sve skupa dovelo do reputacije u Beču pa me jako često zovu da budem vođa, odnosno koncertmajstor različitih simfonijskih orkestara i ansambala jer imaju povjerenja u moju stabilnost, muzikalnost i slobodu u dijalogu sa dirigentom – kaže Jovana, koja ima i titulu magistra koju je stekla na najpriznatijem univerzitetu muzike u Beču.

Planovi

Planovi za naredni period uključuju koncerte širom Evrope i svijeta, a nastupiće i u rodnoj Banjaluci.

- Dobila sam poziv da budem vođa simfonijskog orkestra u produkciji popularne Vagnerove opere “Valkire”, a čeka me koncert i u bečkom Koncerthausu. Potom slijedi turneja širom Austrije i Hrvatske, a najvjerovatnije i u Izraelu. Pred mojim Banjalučanima bi trebalo da nastupim 28. aprila u Banskom dvoru – rekla je Jovana.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana