Banjalučka rokenrol priča i igranke uz električne gitare

Mirna Pijetlović
Banjalučka rokenrol priča i igranke uz električne gitare

Pucketanje vatre iz kamina kultnog banjalučkog kafića "Mone", razgovor prijatelja Suada Junuzovića i Darka Sumonje o muzici i "kako je to u Banjaluci nekad bilo", bio je razlog za rađanje ideje o pisanju knjige "Vrijeme izlazećeg sunca", koja je posvećena baš tim nezaboravnim vremenima procvata banjalučke rok scene i svega onoga što ide uz dobru muziku i zabavu.

Bila su to vremena, priča za "Glas Srpske" autor knjige Suad Junuzović, kada je u Banjaluku "došla" prva električna gitara, kada su održavane nezaboravne svirke, sada već pomalo zaboravljenih grupa "27. dimenzija", "Dinar", "Meteori", "Vandali", "Radio", "Usamljeni", "Boemi" i mnogih drugih koji su tada činili muzičku scenu Banjaluke.

- To je knjiga koja je pisana srcem, knjiga koja je otrgla od zaborava nešto što je davno prošlo, ali što ne želim da se zaboravi. Naravno da u svom tom procesu nastanka knjige nisam bio sam. Veliku podršku i pomoć sam imao, pored Sumonje, i od Ranka Bulića, koji je bio zadužen za logistiku, te od Miroslava Janjanina, koji mi je mnogo pomogao oko kontakata - priča Junuzović.

Okosnica knjige su, kaže, njegove sačuvane radio-emisije o rok muzici koje je autorski stvarao na banjalučkom radiju "Uno", te veliki broj intervjua sa nekim od članova tadašnjih popularnih banjalučkih bendova.

Draž ove knjige je ta što čitalac putuje kroz tečan razgovor sa prijateljima Suada Junuzovića Suleta. U knjizi, koja obiluje podacima, nalaze se i novinski isječci iz tadašnjeg "Glasa" i "Banjalučkih novina".

- Prema onoj dobro poznatoj "Krv, suze i znoj", tri godine sam, uz pomoć prijatelja, marljivo skupljao sve podatke, dolazio do članova grupa, radio sa njima intervjue. Uživao sam zaista u svakom procesu stvaranja knjige, iako je dolazilo i do kriza, kada sam htio da odustanem od svega. Onda me Ranko pogura, pa Darko, pa Miro, a naravno vodio me je i taj odnos prema ljudima koji su sarađivali sa mnom i odvojili svoje vrijeme za intervjue. Ovim putem im zahvaljujem - kaže Junuzović.

Korak po korak, priča nam Sule, kako ga svi odmila zovu, nastajala je "enciklopedija banjalučkog rokenrola". Kada je sve završio, opet mu je Sumonja priskočio u pomoć i uradio prelom knjige. Irena Radojević je lektorisala, a dosta mu je pomogao i Mićo Dukić, koji je prije lekture redigovao cijeli rukopis.

- Kada se sve to završilo, želio sam da promociju organizujem 8. marta u sportskoj sali Učiteljske škole. Taj datum sam odabrao zato što je na taj dan 1961. godine u Banjaluci organizovana prva igranka sa električnim gitarama. Svirali su prethodnici "Meteora", koje su činili pokojni Brane Ljiljak, Josip Novčić Srćko, Zlatko Kuida i Brane Rapaić, a publika je uživala u instrumentalnoj muzici grupe "The Shadows" i kompozicijama gitariste Dvena Edija - sjeća se Sule.

Zbog velikog interesovanja publike za koncerte, sala postaje pretijesna i sve se "seli", priča Junuzović, u Dom kulture, današnji Banski dvor. Tu su kaže, održavani matineji nedjeljom ujutro, gdje su svi izvlačili iz ormara najljepšu odjeću i dolazili da se zabavljaju.

- Svaka ova i mnoge druge, danas malo zaboravljene priče, u knjizi su podijeljene u nekoliko poglavlja. U prvom dijelu govorim o Svitanju, nastanku rok scene u gradu, pa dalje ide Vudstok generacija, gdje sam ubacio svoja neka sjećanja. Tu su i Dobre vibracije osamdesetih, čiji sam naziv uzeo iz jedne emisije koja je tada emitovana - ističe Junuzović i dodaje da je Banjaluka bila najljepša i da je u njoj najljepše bilo živjeti od 1967. godine do zemljotresa.

Knjiga "skovana" u tri godine "rudarskog" rada, sa arhivskim unikatnim fotografijama bendova i svirki, koje pored teksta za sebe pričaju svoju priču, jedinstvena je i po tome što ima samo jedan primjerak, koji je Sule uspio sam da odštampa i pokaže samo svojim prijateljima.

Put do sagovornika često je bio mukotrpan, ali je Sule sve uspio da nađe i zabilježi njihove muzičke impresije. Morao je, između ostalih, da šalje molbu i u Vladu RS da razgovara sa ministrom nauke i tehnologije Jasminom Komićem, koji je takođe dio ove knjige i priče o banjalučkoj sceni.

Knjiga poetičnog naslova "Vrijeme izlazećeg sunca" još nema svog izdavača, pa za sada i ne postoji put kojim će doći do čitalaca.

Ostaje nada da će se naći neko ko ima sluha da se ovaj unikatni i istorijski vrijedan materijal ipak objavi, kako bi Suad Junuzović Sule i na promociji, za koju je pripremio i izložbu arhivskih i unikatnih fotografija, imao priliku da ispriča banjalučku rokenrol priču i da je kroz "Vrijeme izlazećeg sunca" ipak otrgne od zaborava. Na radost svih ljubitelja rokenrola.

Spomenik Banjaluci

- Moj osnovni motiv pisanja ove knjige nikako nije lična korist i zarada, već sam želio da istina o Banjaluci izađe na vidjelo, da se ne zaborave brojni bendovi koji su tada činili rok scenu Banjaluke (koje nisam mogao sve da spomenem u ovom intervjuu, ali su svakako spomenuti u knjizi), kao i da se ne zaborave naša prelijepa druženja i zlatno vrijeme u kojem smo tada živjeli svoj rokenrol san. Ako knjiga pronađe izdavača, od srca je zavještavam mom gradu Banjaluci - rekao je Suad Junuzović Sule.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana