Banjalučanke gala koncertom proslavile 35. rođendan

Aleksandra Madžar
Banjalučanke gala koncertom proslavile 35. rođendan

Banjaluka - Svečani gala koncert ženskog kamernog hora "Banjalučanke", kojim je najtrofejniji ženski horski ansambl iz Republike Srpske proslavio svoj 35. rođendan, održan je u nedjelju uveče u Banskom dvoru Kulturnom centru.

U organizaciji udruženja umjetnika "Art puls", u prepunoj, do posljednjeg mjesta ispunjenoj velikoj dvorani Banskog dvora, "Banjalučanke" su imale nastup za pamćenje.  

- Na ovom koncertu smo bili nošeni na krilima posebnih emocija. Nikada nije lako pjevati pred svojom publikom i svom gradu, ali moram priznati da je večerašnji koncert hora "Banjalučanke" jedan od najiskrenijih i najemotivnijih nastupa u posljednjih nekoliko godina - rekao je umjetnički rukovodilac i dirigent hora "Banjalučanke" kompozitor Mladen Matović.

On dodaje da su članice hora "Banjalučanke" i tužne zato što je  veliki broj posjetilaca koji su željeli prate koncert ostao ispred Banskog dvora jer nije bilo dovoljno mjesta za sve.

- Sa druge strane, presrećni smo što smo u publici vidjeli toliko poznatih i dragih lica koja iskreno vole, poštuju i cijene ono šta radi ženski kamerni hor "Banjalučanke" - kaže Matović.

Ističe da mu je drago što se veliki dio nekadašnjih članica iz različitih generacija ansambla odazvao pozivu  za koncert  i što su rođendanskom koncertu prisustvovali svi nekadašnji umjetnički rukovodioci ansambla.

- Izuzetno dirljiv i emotivan  trenutak bio je  kada su članice ansambla "Sjećanja", koji je sačinjen od nekadašnjih izvođača iz prve generacije hora iz 1977. godine, spontano na scenu izvele Antu Šašića, muzičkog pedagoga i utemeljivača hora, sa kojim su zajedno otpjevali poznatu "Pjesmu Banjaluci" - kazao je Matović.

Pored male istoriografske rekapitulacije i zanimljivosti iz biografije ansambla, koncert je konceptualno bio podijeljen na dva dijela. U prvom dijelu "Banjalučanke" su izvele izbor reprezentativnih kompozicija umjetničke muzike domaćih i stranih autora sa kojima su u prethodnih pet godina osvojile Evropu i svijet, dok su u drugom dijelu koncerta izvedeni neki od najljepših domaćih i svjetskih evergrina, te popularne numere iz filmova.

U tom dijelu koncerta nastupili su solisti hora Marija Dulić, Mirjana Kalabić, Janka Budimir i Miona Graorac, uz klavirsku saradnju Mladena Jankovića.

- Udruženje umjetnika "Art puls" i "Banjalučanke" znaju koliki  je značaj pomoći naših prijatelja i pokrovitelja proslave jubileja, Ministarstva porodice, omladine i sporta RS, Ministarstva prosvjete i kulture i grada Banjaluke - rekao je Matović.

Zvuci grupe "ABBA"

Posebno atraktivan nastup hora je bio tokom izvođenja kompozicije "Densing kvin" popularne švedske grupe "ABBA", koja je izvedena u izuzetno efektnom aranžmanu i u sadejstvu sa tzv. bitboksom, koji je otjelotvoren u glasu studenta banjalučke Akademije umjetnosti Svena Mehičića. Ova pjesma popraćena je burnim aplauzima publike.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana