Bahova muzika ispraćena ovacijama

Aleksandra Madžar
Bahova muzika ispraćena ovacijama

Beograd - Miljenik beogradske publike, jedan od najtraženijih srpskih muzičara u Evropi, pijanista Aleksandar Madžar održao je u punoj sali Kolarčeve zadužbine solistički koncert u okviru 44. Bemusa.

Za najveću svetkovinu klasične muzike u regionu Madžar je u subotu uveče priredio vrhunski umjetnički događaj. Sabrao je šest partita za klavir Johana Sebastijana Baha i kao dugo brušene dijamante prosuo pred publiku svog rodnog grada.

- Bahova muzika za mene je "mač sa dvije oštrice" - rekao je Madžar.

Svaku od šest partita je često svirao, ali svirati svih šest u grupi na jednom cjelovečernjem koncertu veoma je složen poduhvat, koji je ovaj pijanista izveo maestralnom snagom uz ovacije publike.

- Bah je važan muzičarima, pijanisti odrastaju svirajući njegovu muziku. Pijanisti sa Bahom imaju odnos koji nemaju sa drugim kompozitorima, ali to ne znači da ga vole zato što je to mač sa dve oštrice - ispričao je Madžar.

Ugledni evropski pijanista i pedagog na Kraljevskom flamanskom konzervatorijumu u Briselu, Madžar se redovno odaziva pozivima za koncerte u Beogradu.

On naglašava da se u Beograd uvijek rado vraća.

- Uvek ima mnogo razloga da se ovde svira, a i Kolarac je divna dvorana, natopljena sećanjima i navikama - istakao je i dodao da je to neka vrsta vezanosti za rodni grad u kojem vrlo rado boravi, bilo koncerta ili ne.

Aleksandar Madžar je istrajan u težnji ka muzičkom perfekcionizmu, u vrijeme studiranja imao je sreću da uči od  vrsnih pedagoga: Arba Valdme na Fakultetu muzičke umetnosti u Beogradu, gdje je bio najmlađi student sa 15 godina, kod Eliso Virsaladze u Moskvi na Konzervatorijumu "Čajkovski" i Danijela Blumentala u Briselu.

Odnos prema umjetnosti

- Za uspešnu karijeru pijaniste najbitniji je odnos prema delu koje se izvodi i odnos prema sebi, a da li je neko dobar izvođač ili malo manje uspešan, zavisi od toga da li je uspeo oba aspekta da dobro razvije i da ih iskombinuje kako treba - kaže Aleksandar Madžar.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana