Autentično izvođenje muzike

Aleksandra Madžar
Autentično izvođenje muzike

Bačka Palanka - Crkveni hor “Sveti Jovan Krstitelj” iz Bačke Palanke, sa svojim dirigentom Snežanom Žujić, dobio je dvije značajne nagrade na 18. festivalu duhovne muzike “Horovi među freskama” u Beogradu.

Crkveni hor “Sveti Jovan” nastupio je sa duhovnim kompozicijama.

Nagrade je dodijelio tročlani žiri festivala Miodrag Govedarica, Vesna Šouc i Predrag Đoković.

Prvu nagradu dobili su kao najbolji kamerni hor za autentično izvođenje pravoslavne duhovne muzike. Druga nagrada dodijeljena je Snežani Žujić kao najboljem dirigentu za izvođenje srpske duhovne muzike.

- Velika je čast učestvovati na festivalu i osvojiti tako divne nagrade. Sam prostor Galerije fresaka, koji je jako akustičan, doprinosi tome da se pevač oseća božanstveno i da ostavi lep utisak na publiku. Zašto je žiri odabrao baš nas najbolje govori nagrada za autentično izvođenje - rekla je za “Glas Srpske” dirigent Snežana Žujić.

Dodala je da joj, kao i svim članovima hora, ove nagrade znače mnogo.

Prema njenim riječima, bitno je njegovati sve epohe i našu publiku i javnost upoznati sa djelima srpskih kompozitora.

- Mi volimo da izvodimo dela stranih kompozitora, to su prvenstveno dela crkvene muzike, ali se bavimo i svetovnom muzikom - kazala je Žujićeva.

Ovim velikim nagradama se završava ovogodišnji ciklus, a na jesen hor očekuju još neki koncerti.

- Sledeće godine Crkveni hor “Sveti Jovan Krstitelj” iz Bačke Palanke obilježava 20 godina rada, tako da planiramo dosta aktivnosti, kao što su pisanje monografije, izdavanje kompakt diska, ali i neka takmičenja, kako u zemlji, tako i u inostranstvu - otkriva Žujićeva.

Istorijat

Festival duhovne muzike “Horovi među freskama” osnovan je 1995. godine s ciljem obnove, očuvanja i obogaćenja srpske pravoslavne duhovne muzike i upoznavanja duhovne muzike svih ostalih konfesija. Organizator festivala je Kulturno-prosvetna zajednica Beograda, a ovogodišnji festival posvećen je stvaralaštvu srpskog kompozitora, muzikologa, pedagoga i kritičara Miloja Milojevića.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana