Aleksandar Petrović, frontmen benda Ortodox Celts - Frule i gusle su Srbija, a ne Grand

Sanja Jokić
Aleksandar Petrović, frontmen benda Ortodox Celts - Frule i gusle su Srbija, a ne Grand

Naša narodna muzika povukla se u ilegalu pred naletom kvazinarodnjaka i trubo ili turbo folk "džihadlija". Pobogu, pa frule, gajde, gusle, sela i planine su Srbija, a ne "Grand" i slične budalaštine.

Rekao je ovo za "Glas Srpske" frontmen benda "Ortodox Celts" Aleksandar Petrović - Aca Seltik.

- Sličnosti irskog sa našim etnozvukom su brojne i višeslojne, a to na neki način potvrđuje moje mišljenje da su Kelti ništa drugo do deo Slovenskog etničkog korpusa - smatra Petrović i naglašava da duboko vjeruje da kroz brojne nastupe pjevajući i svirajući irsku muziku priča ovu našu, srpsku priču.

- Ono što publiku privlači našem zvuku upravo je prepoznavanje samih sebe u takvom ritmičkom i melodijskom sklopu kakav pruža irski folk. Naravno, tu pre svega mislim na odjeke naše daleke ili bliske prošlosti, sačuvane u genetskom zapisu koji svako od nas nosi u osnovi svog bića - pojašnjava Petrović.

Prema njegovim riječima, do popularizacije irskog folka širom svijeta, a koji je zahvaljujući bendu "Ortodox Celts" prisutan i na našim prostorima, došlo je zbog izdizanja čuvenog "Riverdancea" na nivo nacionalnog projekta.

- Ono što su Irci maestralno uradili je marketinški deo te priče. "Riverdance" je prodat celom svetu kao slika irskog folka, što on u stvari nije. Ono što je irskom folku donelo taj status pored "Riverdancea" je upliv tog zvuka u trenutno popularne žanrove kao što su pop i rok, što mu je omogućilo nesmetanu implementaciju u mejnstrim i na top-liste. Kod nas to nikada nije valjano urađeno - naglašava Petrović.

Kada je o njihovim koncertima riječ, Petrović kaže da su kao i na svakoj svirci, manifestaciji, žurci, svi pozvani, svi bačeni u isti bazen, pa kako se ko snađe.

- Ono što je naša prednost je što u našoj publici ima ljudi iz apsolutno svih mogućih kategorija. Deca, stariji, pankeri, metalci, alternativci, klasičari, rokeri, pekari, lekari, apotekari... Svi. Naravno da u moru ima riba i ovakvih i onakvih, a zašto je koja tu, to je individualno - kaže Aca Seltik.

Ističe da ih slušaju i u Irskoj, ali daleko od toga da su tamo mega poznati.

- Što se tiče nagoveštaja otisnuća ovog našeg "broda keltskog" izvan granica domaćih voda, ima ih. I to vrlo uskoro. Ali, moram da priznam da mi nije imperativ da "zapucamo" pravo u Irsku. Ne. Tamo ne želim da ulazim na mala vrata. Prvo druge evropske zemlje, pa Amerika, pa tek onda Irska i to na velika vrata. Pa, zato nas i cene, zato što držimo do sebe i ne pravimo kompromise nikakve vrste. Nikada!- odlučan je Petrović.

Dodaje da uvek spremaju nešto novo, mada to ponekad i nije baš vidljivo na prvu loptu.

- Možda se dokotrljamo do Banjaluke, ali mislim da će to ipak sačekati sledeću godinu. Svakako, ako ne pre, onda ćemo se videti u sklopu "Saint Patrick'ş Day" turneje, kada budemo proslavljali dvadesetogodišnjicu rada - dodaje Petrović.

Porodica

Petrović ističe da mu je porodica trenutno najveća inspiracija.

- Naročito sam ponosan na pesmu "Your Song", koja je tako spontano izašla iz mene, a posvećena je mom sinu Stefanu Vuku. Ali, i dalje na mene utiče i sve ostalo. Sve. Bar sve što zalazi, makar i površno, u sfere mojih interesovanja. Od porodične slike u kući, preko slučajnih prolaznika i nasumičnih događaja, pa i geopolitičkih događaja i pravde i nepravde, sve do istorije, vere i metafizike - kaže Petrović.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana