Album “Lacrimae Christi” grupe “Videoseks” dobija reizdanje: Zlatni vinil za kultni pop bend

Branislav Predojević
Album “Lacrimae Christi” grupe “Videoseks” dobija reizdanje: Zlatni vinil za kultni pop bend

BEOGRAD - Izdavačka kuća “Maskom” reizdaće drugi album kultne slovenačke grupe “Videoseks”, poznati “Lacrimae Christi” iz 1985. kao međunarodno izdanje na vinilu.

Izvorni snimci jednog od legendarnih bendova iz 80-ih sa ovog albuma su remasterizovani i biće dostupni na zlatnom vinilu. Grupa “Videoseks” osnovana je 1982. godine u Ljubljani, a bend su činili Anja Rupel (vokal), Janez Križaj (bas gitara), Iztok Turk (bubnjevi), Matjaž Kosi (klavijature) i Nina Sever (klavijature). Bend je debitovao u Studentskom kulturnom centru u Beogradu, kada je nastupio sa “Djecom socijalizma” i “Katarinom II” (tadašnji naziv “Ekatarine Velike”).

Krajem 1983. godine objavljuju debitantski singl koji uključuje pjesme “Moja mama” i “Kako bih volio da si tu”.

Grupa brzo stiče popularnost, a sa albumom “Videoseks '84” iz 1984. postaju omiljeni pop sastav širom bivše Jugoslavije. Dio ovog albuma je i pjesma “Detektivska priča” koja je doživjela veliki uspjeh kod publike i postala jedan od najvećih hitova domaće muzike tokom osamdesetih.

Drugi album “Lacrimae Christi” (na latinskom “Hristove suze”) bend  je objavio 1985. godine, a pjesme sa ovog albuma “Sivi dan” i “Tko je zgazio gospođu mjesec”, inspirisane noar filmovima postale su veliki hitovi širom regiona. Na albumu je gostovao klavijaturista Laza Ristovski (Bijelo Dugme), a B-strana albuma snimljena je u tada aktuelnom pop stilu sa elementima sving džeza.

U odnosu na prvi album, produkcija ovog albuma bila je vrhunska, jer su korišćene najmodernije tehnike snimanja i komponovanja. Nakon objavljivanja albuma, Nina Sever je napustila bend, dok je Anja Rupel tokom godine učestvovala u projektu “JU rok misija”, jugoslovenskom doprinosu humanitarnom projektu “Lajv Ejd”, pjevajući u pjesmi “Za milion godina”.

Nakon ovog “Videoseks” objavljuje mini-album “Svet je zopet mlad” 1987. godine, dok je Anja 1988. godine gostovala na albumu “Lajbaha” čuvenom “Let It Be”, pjevajući glavne vokale u njihovoj verziji “Across the Universe”, a pojavljuje se i u spotu za pjesmu u režiji Borisa Miljkovića i Branka Dimitrijevića emitovanom na MTV-u . Godine 1988. godine Nina Sever se vraća u bend, ali Križaj prestaje da bude stalni član i nastavlja da radi sa grupom samo u studiju, da bi 1991. godine sastav objavio svoj posljednji studijski album “Ljubi in sovraži” (Ljubav i mržnja), a grupa se raspala 1992. godine kada je Anja Rupel odlučila da krene samostalnim putem.

Posvete

Nakon raspada bend je tokom prethodne tri decenije učvrstio kult kod publike putem CD izdanja. Pjesma “Detektivska priča” bila je na 57. mjestu liste 100 najboljih jugoslovenskih pjesama svih vremena (Radio B92), dok je album “Videoseks '84” 2015. godine zauzeo 58. mjesto na listi najvećih jugoslovenskih albuma hrvatskog izdanja časopisa “Rolingston”. Srpski pank bend “Goblini”, čak su Anji Rupel posvetili pjesmu “Anja, volim te”

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana