Album “Bolero” benda “Haustor” dobio vinilno reizdanje: Antologija izmišljenih i izmaštanih zavičaja

Branislav Predojević
Album “Bolero” benda “Haustor” dobio vinilno reizdanje: Antologija izmišljenih i izmaštanih zavičaja

ZAGREB - Kultni album “Bolero” grupe “Haustor dobio je luksuzno vinilno reizdanje od strane izdavačke kuće “Kroacija/Jugoton rekords”.

Grupa “Haustor”, jedan od ključnih bendova novog talasa, svojom kombinacijom roka, rege, fanka i vorld mjuzik zvuka te upečatljivim koncertima i harizmatičnom scenskom pojavom frontmena Darka Rundeka, stekla je kultni status u regionalnim okvirima, koji je u posljednjih 40 godina samo dodatno rastao. Nakon reizdanja albuma prva dva albuma grupe “Haustor” i “Treći svijet” na red je stigao i treći album u njihovoj diskografiji pomenuti “Bolero”, koji je bend definitivno promovisao u jedan od najpopularnijih bendova domaćeg roka. Sam album nastao je 1985. godine, nakon odlaska basiste Srđana Sahera, koji je sa Rundekom bio glavni koautor na prva dva albuma grupe, tako da je “Bolero” najavio zaokret u muzici benda, koja je postala dosta pitkija sa naglašenim uticajima fank, soul i pop zvuka te postala najkomercijalnije izdanje u karijeri benda.

Uz 180-gramski vinil sa pjesmama remasterisanim sa originalnih magnetofonskih traka, koje se mogu poslušati i na digitalnim platformama, ovo reizdanje donosi i ekskluzivne sadržaje u vidu tekstova Miljenka Jergovića, Aleksandra Dragaša, Zorana Stajčića te Petra Janjatovića, kao i raritetne fotografije iz privatne arhive Darkove supruge, Sande Hržić. Popularni pisac Miljenko Jergović u jednom od propratnih tekstova piše da se “Bolero” danas može slušati na dva načina.

- Danas se “Bolero” može slušati na dva načina: kao savršena Rundekova vremenska mašina, koja slušaoca vraća u neko drugo, doživljeno i upamćeno stanje njegovog svijeta, ono stanje koje se sentimentalno naziva mladost i kao muzika koja je stvorena, evo, sad i nije postojala nikada prije. Danas je “Bolero”, kao i “Haustor” u cjelini, a nakon “Haustora” i najveći dio onoga što je Darko Rundek potpisao samo svojim imenom, leksikon imaginarne muzike svijeta. Antologija izmišljenih, izmaštanih zavičaja. Savršeno mjesto na kojem čovjek može sebe da smjesti izvan vremena i prostora u kojima živi - napisao je Jergović.

Poznati srpski novinar Petar Janjatović piše za ovaj album da svakim novim slušanjem zvuči bolje, nego što je zvučao u doba izlaska.

- Na ponovno slušanje album “Bolero” zvuči još bolje nego pre tih, skoro četrdeset godina. Možda smo tada bili bahati pa nam je bilo normalno da na gramofone stižu domaće ploče sa velikim pesmama. Možda je banalizacija kulture koja se kasnije raširila učinila ove pesme tako značajnim i voljenim. Možda im je nostalgija dala dodatnu toplinu. Možda nam te pesme vraćaju slatko sećanje na vreme kada smo bili gizdavi i jaki - piše Janjatović.

U omotu se nalazi i kartica sa daunloud kodom mp3 verzije albuma. Remaster je radio Goran Martinac, dok je za likovno oblikovanje reizdanja zaslužan Darko Kujundžić.

Ekipa

Producenti albuma bili su pokojni Mitar Subotić i Dragan Čačinović.

Kao članovi grupe potpisani su samo gitarista Zoran Zajec, saksofonista Damir Prica i Rundek, dok su na albumu još svirali Srđan Gulić (bubanj), Rastko Milošev (gitara), Neven Frangeš (klavijature), Jurij Novoselić (sintisajzer, saksofon), Nikola Santro (trombon) i Igor Pavlica (truba). Album je imao 10 pjesama, a kao hitovi izdvojile su se numere “Šejn”, “Ena”, “Sejmeni”  i “Šal od svile”.

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana