Adel, sedmicama u vrhu top-lista

Sanja Jokić
Adel, sedmicama u vrhu top-lista

Mlada britanska pjevačica Adel sa svojim albumom "21" i singlom "Someone Like You" već sedmicama ne silazi sa vrha gotovo svih svjetskih top-lista.

Album "21" će bez ikakve sumnje biti najprodavaniji album na svijetu ove godine. Treći singl sa albuma "21" - "Set Fire to the Rain" u prodaji od kraja juna, a drugi singl "Someone Like You" do danas je prodat u čak milion primjeraka i tako postao 16. najprodavaniji singl u ovom milenijumu.

Iako je album "21" još aktuelan, dvadesettrogodišnja Adel je uveliko počela rad na novom albumu koji je najavila za maj sljedeće godine, a već je napisala sedam novih pjesama.

Nedavno je otkrila da više neće pisati o svojim ljubavnim problemima i da se nada kako će uskoro upoznati nekog posebnog.

Kaže da ovoga puta želi da ima apsolutnu kontrolu nad kreiranjem albuma, pa će pjesme sama pisati, snimati i producirati. Zbog toga je svoju kuću pretvorila u studio. Želja joj je, kako kaže, da napravi akustičan album bez velike produkcije za svoju dušu i da ne mari za očekivanja.

- Toga je bilo i previše sa ovim albumom. Želim da pravim pjesme koje se meni dopadaju, a ako ih publika prihvati, to je sjajno. Ne mislim da će moj idući album biti uspješan kao ovaj. To je nemoguće - ističe Adel.

Od svog debija prije četiri godine Adel je primila mnogo pohvala i priznanja i od publike i od kritike. Njen prvi album odmah se po izlasku našao na prvim mjestima svjetskih top-lista i dostigao je platinasti tiraž u Velikoj Britaniji. Njenu karijeru u SAD podstaklo je gostovanje u emisiji Saturday Night Live 2008. godine. Emisija u kojoj je pjevačica gostovala imala je rekordnu gledanost.

Adel je objavila drugi album "21" 24. januara 2011. u Britaniji, a 22. februara u SAD. Album je dobio dobre kritike i komercijelno je veoma uspješan. Samo u prvoj sedmici u Britaniji je prodat u 208.000 primjeraka, a na prvom mjestu na listi UK Albums Chart, na kojoj je dospio u prvoj sedmici, zadržao se više od 15 sedmica. U Britaniji je dostigao platinasti tiraž. Album je odmah po izlasku stigao na prvo mjesto Bilbordove 200 liste u SAD, gdje je prve sedmice prodato 352.000 kopija.

Nagrade

Adel Lori Blu Adkins, kako joj je puno ime, rođena je 5. maja 1988. godine. Prvi je dobitnik Brit Awards Critic`s Choice Anjards. Na dodjeli nagrada "Gremi" 2009. godine Adel je dobila nagrade za najboljeg novog izvođača i za najbolji ženski pop vokal. Zajedno sa Lili Alen i Dafi zauzima deveto mjesto na listi najbogatijih britanskih zvijezda do 30 godina.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana