Adel osvojila Brit nagradu za album godine

Tanjug
Foto: agencije

LONDON – Britanska kompozitorka i pjevačica Adel Lori Blu Adkins, poznatija samo kao Adel, osvojila je nagradu za album godine, na dodjeli muzičkih nagrada "Brit" u Londonu.

Osim što je svoj četvrti studijski album "30" okrunila nagradom, osvojila je i priznanje za izvođača godine, te za pjesmu godine - "Easy On Me ".

-  Željela bih da posvetim ovu nagradu svom sinu, i Sajmonu, njegovom ocu -  rekla je Adel prilikom primanja nagrade za album godine, aludirajući na svog bivšeg supruga Sajmona Koneckog, s obzirom na to da je album nastao nakon njihovog razvoda, i nakon prolaska kroz bolan period,  u kojem se osvrtala na odnos sa sinom, na majčinstvo, na odnos sa svojim ocem ocem i na sve razloge razdvajanja od Koneskog.

Ona je ranije, govoreći o nastanku albuma rekla da je "30" snimljen da bi ona muzikom i razgovorom svom sinu objasnila razvod.

- Ponosna sam na sebe što sam se držala svog oružja i izdala album koji je bio o nečemu što mi je bilo tako lično - navela je Adel.

Album "30" objavljen je prije nekoliko mjeseci, i bio je najprodavaniji album u Velikoj Britaniji u 2021. godini, sa više od 600.000 prodatih primjeraka u samo šest sedmica. Uglavnom je dobio pozitivne reakcije od strane publike, ali i od kritičara.

Dodjela "Brit" nagrada ove godine prvi put u istoriji, bila je rodno neutralna, te tako nisu postojale odvojene kategorije za najbolje pjevače i pjevačice, već jedna kategorija za najboljeg izvođača godine. Takođe, organizatori su uveli i kategoriju za međunarodnog umjetnika, umjesto dosadašnjih nagrada biranih  u odvojenim muškim i ženskim kategorijama.

Među ostalim pobjednicima bili su rok bend "Vulf Elis", koji je osvojio nagradu za najbolju grupu, dok je reper Litl Simz proglašen najboljim novim izvođačem.

Nagrade za najbolje međunarodne izvođače osvojile su američke pjevačice Olivija Rodrigo i Bili Ajliš, dok je Olivija Rodrigo nagrađena i za najbolju pjesmu "Good 4 U ".

Duo "Silk sonik" kojeg čine pjevač Bruno Mars i reper i pjevač Brendon Pak Anderson osvojili su nagrade za najbolju međunarodnu grupu.

Od ove godine, uvedene su i nove žanrovske nagrade, te je tako Sam Fender osvojio nagradu u kategoriji za najbolji alternativni/rok nastup, reper Dejv za najbolju hip-hop izvedbu, a Dua Lipa za najbolji pop nastup. Beki Hil osvojila je nagradu za najbolju plesnu tačku.

 

 

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana