-Bolje ti- na putu do novih slušalaca

Dejan Vujanić
-Bolje ti- na putu do novih slušalaca

Buka, bes, pokajanje, smeh, smrt i rađanje... Što bilo je nekad, Ono što je sad... Ljubav.

Ovako je vođa "Bjesova" Zoran Marinković najavio koncert ovog gornjemilanovačkog benda, koji će se održati 14. novembra na Banjolučkom velesajmu, u okviru manifestacije "Banja Luka Revival".

"Bjesovi" će na ovaj način promovisati svoj novi album "Bolje ti" koji sadrži devet novih pjesama, kao i bonus DVD sa spotovima za svaku od njih.
Album je snimljen avgusta 2005. godine u studiju "Češnjak" u Kragujevcu, a objavio ga je PGP.
DVD sa spotovima je nastajao od 2005. do 2009. godine, a gotovo sve spotove je osmislio, režirao i montirao Zoran Marinković. Na DVD-u se, između ostalog, nalaze snimci nastupa u beogradskom klubu "Akademija" 2007. i na "Egzitu" 2008. godine.

- "Bolje ti" je predivan album i čim je izašao našao je put ka srcima mnogih ljudi. S razlogom, jer i on kao i svi prethodni naši albumi svedoči istinu, a ona je na "Bolje ti" jasnija nego ikad - rekao je Marinković.

Postava benda se tokom dvije decenije postojanja mijenjala, a pred banjolučkom publikom će svirati Zoran Marinković (vokal), Miroslav Marjanović (bubanj), Slobodan Vuković (gitara), Marko Marković (bas) i Dragan Arsić (gitara).
- "Bjesovi" su danas tamo gde se nalaze i svi ostali ljudi sa ovih prostora. Znači, u nekakvom "kao demokratskom" društvu, gde je pređašnja komunistička nesloboda zamenjena novom, kapitalističkom neslobodom, s tim što je sve to iz moje, i iz perspektive mojih vršnjaka, dobilo jednu dodatno bolnu notu najbolje oličenu u Štulićevim stihovima: "... i strašno me ljuti kad vidim da idioti postaju cijenjeni ljudi!" - naglasio je Marinković.

On je dodao da ono za čime žali i što bi volio da je drugačije uglavnom se tiče forme, a suštinom svog bitka je, ipak, zadovoljan.

- Možda bih se u nekim situacijama u svom dosadašnjem životu drugačije postavio, a to bi, verovatno, malo olakšalo neminovnost saznanja i odluka kroz koje svako od nas u svom zemaljskom životnom ciklusu mora proći - objasnio je Marinković.

O problemima rok scene u Srbiji razmišlja i mnogo toga mu nije pravo, ali isto tako, smatra da njegovo pozvanje, i kroz njega pozvanje "Bjesova", nije u sferi eksplicitne "hardverske" akcije.

- Onaj ko sluša i, zaista, čuje "Bjesove", zna da svaka naša pesma, zbog svojstvene joj slojevitosti, podrazumeva i kritičnost na maltene dnevno političkom nivou - zaključio je Marinković. 

Prepoznatljivi tekstovi

"Bjesovi" su osnovani krajem osamdesetih pod nazivom "Bader Majnhof", da bi zbog pritiska tadašnje gradske vlasti promijenili ime u "Sent Galen", pa "Čajna blu" i konačno u "Bjesovi".

Grupa je od samog početka privukla pažnju neobičnom postavom sa dva pjevača, brižljivo osmišljenim nastupima, prepoznatljivim i ličnim tekstovima. Postava se uglavnom mijenjala prema potrebama i zamislima dvojca koji je grupu i osnovao, Zorana Marinkovića i Gorana Marića. Godine 1997,  poslije izlaska albuma "Sve što vidim i sve što znam" Zoran i Goran raspuštaju grupu. Od 2000. godine "Bjesovi" ponovo postoje u nešto drugačijoj postavi i sa jednim pjevačem, Zoranom Marinkovićem, guruom i vođom benda.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana