Zvornik: Promovisane dvije knjige beogradskog autora Dejana Grujića

Srna
Zvornik: Promovisane dvije knjige beogradskog autora Dejana Grujića

ZVORNIK - Dvije knjige beogradskog autora Dejana Grujića “Život na crticu” i “Drugi život na crticu” promovisane su večeras u Zvorniku, u okviru kulturne manifestacije “Dani Marka Markovića”.

Grujić je rekao da je riječ o zapisima kojima je na “Radio Beogradu 202” započinjao jutarnji program od 2010. do 2018. godine.

“To su bili uvodnici u emisiju kojima smo pokušavali da na društvenim mrežama animiramo slušaoce, da čitajući te naše crtice, pokušaju da iz svog ugla prokomentarišu ono što mi vidimo, ono što se dešava i ono što nas nekako sve zajednički žboliž”, rekao je novinarima Grujić.

Istakavši da crtice predstavljaju pogled na stvarnost, ali iz ugla običnog čovjeka, Grujić je rekao da se u crticama pominje i politika, društvo i sport u kojima je glavni junak običan čovjek.

“Sve što je mene tištilo i mučilo prepoznavao sam kod većine ljudi, poznanika i prijatelja”, rekao je Grujić.

On je rekao da će se pošten svijet “naći” u ovim knjigama jer se o mukama poštenog svijeta upravo govori, ali bez ostrašćenosti, bez političarenja, tračarenja.

“Jednostavno kako su se stvari dešavale opisivao sam ih, a onda ih je nadograđivao slušalac radija koji je imao motiv da na društvenim mrežama kaže nekad i svoj stav što je predstavljalo obogaćenje tog teksta”, rekao je Grujić.

On je dodao da je prva knjiga “Život na crticu” objavljena 2020. godine, a drugo izdanje 2021. godine, dok je druga knjiga “Drugi život na crticu dva” objavljena krajem 2021. godine.

Prema njegovim riječima, zahvaljujući beogradskoj Izdavačkoj kući “Liberland” uspio je da do sada objavi dvije knjige, a plan je da budu bjavljene četiri ili možda pet knjiga koje bi predstavljale ediciju.

Manifestacija “Dani Marka Markovića”, posvećena jednom od najznačajnijih književnika i kulturnih radnika u BiH, počela je sinoć u Zvorniku, promocijom knjige “Umnjaci izrastaju kasnije” autora Stanislava Tomića, a završava se sutra predavanjem srpskog književnika Momčila Golijanina o književnom djelu Marka Markovića.

Marković je bio prvi predsjednik Udruženja književnika BiH, dok mu je zamjenik bio Skender Kulenović, a sekretar Udruženja Isak Samokovlija. Marković je bio i direktor sarajevske izdavačke kuće “Svjetlost”, kao i pozorišta u Sarajevu, a jedna od biblioteka u Sarajevu nosila je njegovo ime.

Rođen je u Zvorniku 1896. godine, a umro na Palama 1961. godine. Objavio je, između ostalih, knjige “Kriva Drina” i “Od sumraka i do zore”.

Organizator manifestacije “Dani Marka Markovića” je Narodna biblioteka i muzejska zbirka Zvornik.

Pratite nas na našoj Facebook i Instagram stranici i Twitter nalogu.

© AD "Glas Srpske" Banja Luka, 2018., ISSN 2303-7385, Sva prava pridržana